Nakon medijskog istupa nekadašnjeg zastavnika JNA, bivšeg ministra unutarnjih poslova i aktualnog saborskog zastupnika, Vlaha Orepića, u kome se žestoko obrušio na čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića i predstavnike državnog vrha Republike Hrvatske, uslijedila je reakcija gradske organizacije HDZ-a u Pločama, koja je objavljena na društvenim mrežama.

-Na portalu direktno.hr objavljen je intervju s gospodinom Vlahom Orepićem, saborskim zastupnikom u Hrvatskom saboru, iz Ploča.

Pored kritika na račun rada Vlade RH i Hrvatske demokratske zajednice, što je neotuđivo pravo gospodina Orepića i kao građanina i kao političara, iznesena je teza o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini kao rezultatu "gubitničke politike Čovića i njegovog HDZ-a."

Ovaj dio teksta citiramo u cijelosti: "Izbor gospodina Komšića rezultat je gubitničke politike Čovića i njegovog HDZ-a, a ne urote Bošnjaka kojom Čović prevarantski pravda svoj politički neuspjeh koji se jasno iščitava iz stanja životnih prostora Hrvata u BiH, ali i stanja ukupne BiH kojom je predsjedao donedavno. Stvarni problem Hrvata u BiH isti je kao kod svih ostalih naroda koji žive u BiH. To je nepodnošljivo nizak životni standard i egzistencijalna neizvjesnost, a ne neka međusobna urota naroda između sebe na koje upućuje Čović, ali i Dodik i Izetbegović. Znači, prvi korak prema boljoj budućnosti Hrvata u BiH je nestanak Čovića iz političkog života BiH, ali i RH. Naravno i svih onih iz BiH i RH koji hrane i održavaju njegovu ucjenjivačku, utjerivačku politiku."

Razumijevajući i poštivajući potrebu kritičkog osvrta na hrvatske politike u odnosu na položaj i procese koji ranjavaju hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, pri čemu bi bilo dobro izbjeći jezik ulice, Hrvatska demokratska zajednica Grada Ploča smatra citirani tekst činjenično katastrofalno pogrešnim i površnim. 

Činjenično stanje je sljedeće: Proces dekonstituiranja Hrvata u BiH započeo je 2000. godine prijedlogom izmjena izbornih pravila, tj. amandmana na izborno zakonodavstvo kojima su Hrvati u BiH, de facto, izgubili konstitutivnost u entitetu BiH.

Tri konstitutivna naroda u BiH ustavna su kategorija, a izborno zakonodavstvo koje jednom od triju naroda onemogućava da izabere svog predstavnika, sporno je i za Ustavni sud BiH koji je preporučio da se ovu nepravdu prestane ignorirati.

Hrvatski član Predsjedništva BiH i treći put je izabran glasovima bošnjačkog naroda, i neovisno što bilo tko mislio o bilo kojem hrvatskom političaru u BiH, stoji činjenica da sve i da svi Hrvati u BiH izađu na izbore i daju svoj glas političaru Hrvatu, dakle da ga baš svi bezuvjetno podržavaju i da nitko nema ništa protiv njega, opet bi predstavnik Hrvata mogao biti izabran glasovima bošnjačkog naroda, što je potpuno suprotno duhu Daytonskog mirovnog sporazuma.

Distorzije Daytonskog i Washingtonskog sporazuma, odnosno Ustava BiH, koje su započele 2000. godine nametnutim amandmanima na ustave entiteta i iz njih izvedenim zakonima, imale su pogubne posljedice na čitavu Bosnu i Hercegovinu, a posebice na najmalobrojniji narod - Hrvate, povijesni i konstitutivni narod u susjednoj Bosni i Hercegovini i nedjeljivi dio hrvatske nacije - stoji u objavi GO HDZ Ploče.

 

M.M.