Petar Škorić, potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, reagirao je na posljednju izjavu Marijane Puljak, predsjednice stranke Pametno, vezane za pitanja nabave borbenih zrakoplova.

-Do prije nekoliko mjeseci Marijana Puljak je na listi hrvatskih prioriteta obranu i domovinsku sigurnost praktično svrstavala na posljednje mjesto, govoreći o „preplaćenim starim avionima“ koji, prema njoj, nikome ne trebaju. Danas je priča potpuno drugačija – činjenicu da je Vlada poništila natječaj za kupnju borbenih zrakoplova zbog nemogućnosti ispunjenja ugovora ona je u svom apokaliptičnom i dramatičnom obraćanju nazvala „ugrozom za nacionalnu sigurnost zemlje“ - poručuje Škorić.

Podsjeća kako je nabava borbenih zrakoplova samo jedan od aspekata brojnih ulaganja u domovinsku sigurnost.

-Ova Vlada Republike Hrvatske je jasno posložila listu prioriteta na kojoj domovinska sigurnost zasluženo zauzima visoko mjesto, a nabava borbenih zrakoplova (do koje će uskoro doći) je samo jedan od aspekata brojnih ulaganja u domovinsku sigurnost s kojima Hrvatska ide u korak sa svim svojim zapadnim saveznicima u svijetu prepunom svakodnevnih sigurnosnih izazova. Postupak je od samog početka pa do kraja proveden transparentno uzimajući u obzir interes javnosti i vjerujemo kako će ponovljeni postupak biti proveden na istim načelima – načelima otvorenosti, stručnosti i transparentnosti - ističe Škorić.

Očekuje da će i Marijana Puljak dati potporu novom postupku i nabavi borbenih zrakoplova.

-Hrvatska će dobiti borbene avione i suvereno će kontrolirati svoj teritorij i svoje nebo. A pošto je Marijana Puljak po prvi puta u svoj rječnik uvrstila pojam nacionalne sigurnosti, očekujemo da će dati potporu novom postupku i nabavi borbenih zrakoplova te da će nazočiti prvom letu nove hrvatske zračne eskadrile kojeg svi iščekujemo (osim ako ne uslijedi još jedan brzi „kopernikanski obrat“) - navodi Škorić.

Na koncu, Marijani Puljak poručuje da ubuduće izjave usuglasi sa svojom strankom, a i sa samom sobom.

-Političko instrumentaliziranje svakodnevnih političkih pitanja (na koji smo navikli od Marijane Puljak i njezine stranke) je legitiman način djelovanja, ali politikantski odnos prema važnom pitanju domovinske sigurnosti samo dodatno potvrđuje epitet koji je svojim djelovanjem već davno sama sebi prišila, a to je epitet političke neodgovornosti, neozbiljnosti i neznanja. Prije nego sljedeći put na ovakav način istupi, bilo bi bolje da izjavu usuglasi sa svojom strankom, a i sa samom sobom - zaključuje Škorić.

 

R.H.