Pavao Josić, predsjednik vukovarskog Živog zida i vijećnik u Gradskom vijeću, podnio je kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Vukovara Ivana Penave radi 'javnog poticanja na nasilje i mržnju'.

Prijava je podignuta zbog konferencije za novinare na kojoj je Penava govorio o velikosrpskoj puzajućoj agresiji u Vukovaru, što u Živom zidu vide kao "poticanje na međunacionalnu netrpeljivost i širenje straha".

-Na toj je konferenciji zlouporabio položaj gradonačelnika i svojim izjavama poticao međunacionalnu netrpeljivost i širenje straha zlorabeći, između ostaloga, maloljetnike srpske nacionalne manjine. Naime, pokazao je novinarima video snimak skupine maloljetne djece, a na kojemu se, u nekim slučajevima, jasno razabiru lica maloljetnika i jasno te nedvosmisleno ukazao novinarima da se radi o djeci srpske nacionalnosti, učenicima srednje Tehničke škole Nikola Tesla iz Vukovara koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku, a koji se, ustvrdio je gradonačelnik, nisu ustali na intoniranje hrvatske himne nego su ostali sjediti tijekom nogometne utakmice između NK Vuteks-Sloga Vukovar i HNK Vukovar '91 od 24. listopada 2018, stavljajući na taj način i te maloljetnike u kontekst svoje konferencije za medije tijekom koje je sadašnje stanje u Vukovaru ocijenio kao "puzajuću velikosrpsku agresiju - stoji u prijavi predsjednika vukovarskog Živog zida i vijećnika u Gradskom vijeću.

U prijavi Josić dalje navodi kako je izvješće sa te konferencije za novinare postavljeno potom i na službenu web stranicu Grada Vukovara i to zajedno s linkom na spomenutu video snimku.

Vijećnik Josić također podsjeća i kako su izvješća sa konferencije za novinare prenesena u velikom broju hrvatskih medija, a u TV prilozima također se vide neka od lica maloljetnika sa sporne snimke, koja su na taj način postala dostupna i poznata velikom broju ljudi, stoji u kaznenoj prijavi vukovarskog Živog zida.

M.M.