Posljednji ministar vanjskih poslova SFRJ i savjetnik dvojice hrvatskih predsjednika - Stjepana Mesića i Ive Josipovića - iznova je u žiži interesa nakon objave da će dobiti Medalju grada Zagreba. Međutim, Budimir Lončar nikako ne vidi svoju odgovornost u uvođenju embarga 1991., zbog čega je razoružana i napadnuta Hrvatska bila prinuđena kupovati naoružanje na crnom tržištu, gdje su cijene i po nekoliko desetaka puta veće.

-Ako postoji nešto na što sam ponosan, onda je to moje sudjelovanje u radu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, kada je uveden embargo na uvoz oružja u Jugoslaviju. Napokon, u New York sam otputovao u dogovoru s hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, koji mi je čestitao na obavljenom poslu - naveo je Lončar u izjavi za Jutarnji list.

Ponovio je i ono što je, kako tvrdi, prije nekoliko godina rekao u Jutarnjem listu.

-Tuđman je potpuno prihvatio internacionalizaciju i, pored Haaške konferencije, stavljanje jugoslavenske krize i pod okrilje UN-a - istaknuo je Budimir Lončar, posljednji ministar vanjskih poslova SFRJ, koji je ponovno u žiži interesa otkako je nedavno objavljeno da će dobiti Medalju grada Zagreba.

Podsjetimo, odluku o dodjeli medalje Budimiru Lončaru donio je gradonačelnik Milan Bandić, uz obrazloženje da se dodjeljuje za “izuzetna postignuća i značajan doprinos međunarodnoj suradnji Republike Hrvatske i ostalih zemalja članica EU”.

Međutim, uslijedile su žestoke reakcije i optužbe da je Lončar “odgovoran zato što je razoružana i goloruka Hrvatska, na samom početku velikosrpske agresije, dobila embargo na uvoz oružja”, a nekadašnji generali Ivan Tolj i Ivan Kapular podnijeli su ostavke u Hrvatskom generalskom zboru zbog nereagiranja na ovo odlikovanje.

 

M.M.