Predjednica Kolinda Grabar Kitarović očito se priprema na drugi predsjednički mandat i iznenađujućim, ako ne već pomalo i izdajničkim, predizbornim potezima želi postati predsjednica-majka svih Hrvata, čak i onim koji se takvima ne osjećaju ali igrom povijesnog slučaja žive u Republici Hrvatskoj.

Nisam siguran je li Predsjednica najbolje započela svoju novu predsjedničku kampanju kad je neupitana i ničim izazvana u svojom izlaganju na temu četverogodišnjeg stolovanja na Pantovčaku izjavila da su ju savjetnici doveli u zabludu, pa je tek sada, pri kraju svog predsjedničkog mandata shvatila fašističko podrijetlo pozdrava „Za dom spremni“ (ZDS). Može i tako, nikad nije prekasno, no kad je već naknadnu pamet podmetnula pod prosvjetljenje i (valjda?) prošla katarzu, bilo bi poželjno da objasni što je s komunističkim pozdravom „Smrt fašizmu sloboda narodu“ (SFSN) i kako zapravo ona stoji s komunističkim obilježjima diljem Lijepe naše, a ima ih na tisuće.

Rezolucija Europske komisije o tiranijama nacifašizma i komunizma jasna je i od Predsjednice se očekuje očitovanje o komunističkom pozdravu SFSN na javnom prostoru. Jer ZDS i SFSN dva su pozdrava crnog i crvenog genocidnog terora u ime kojih su padale glave neistomišljenika. Znači li to da će Kolinda Grabar Kitarović inzistirati da se iz javnog prostora u Hrvatskoj brišu pozdravi i nacifašizma i komunizma ili se Titina bista vraća na Pantovčak? Taj bi dio mogao obaviti recimo lažni Židov i pravi jugoslavenski komunist, Ivo Goldštajn.

Hrvatska politička javnost i biračko tijelo duboko su raskoljeni, ovakve predizborne izjave govore da Predsjednica nema svoj civilizacijski svjetonazor nego je u stanju učiniti sve da se dodvori i obmani svoje birače ne bi li što duže uživala protokol s Pantovčaka, potvrđuju da je kadra čak i izdati one koji su joj omogućili pobjedu na predsjedničkim izborima. A to nisu ustaška nikakva djeca. Oni samo žele da se nacifašizam i komunizam, njihove ideologije i simboli u suverenoj hrvatskoj državi jednako tretiraju, jednako zabranjeni kad se radi o II. svjetskom ratu. Čini mi se da do kraja godine u njezinom predsjednikovanju možemo očekivati izjave i poteze hrvatskog politikanta, a ne političara i državnika od formata.

Predsjednica nepotrebno istrčava i glavinja u svojoj želji da ostvari drugi predsjednički mandat. Njena hinjena suzdržanost i prenemaganje u najavi predizborne utrke nabita je strahotnom ambicijom i toliko je proždire politička pohlepa da joj ne trebaju nikakve dijete i liposukcije; naduti ego joj takvom brzinom topi salo da će uskoro na red doći i ostalo, pa čak i ono malo preostale razboritosti.

A neprestano joj promiču pojave na koje je kao Predsjednica trebala reagirati. Je li ona kao vrhovna zapovjednica oružanih snaga Republike Hrvatske odobrila ulazak u hrvatski zračni prostor vojnog zrakoplova „Galeb G-2“ s obilježjima JNA, agresora na Hrvatsku u Domovinskom ratu? Zakazalo je vojno zrakoplovstvo u istoj mjeri koliko i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga ili Predsjednici više ne smeta agresorska zvjezda petokraka na hrvatskom nebu?

Neobično je da se u trenutku kad država s milijardama eura poreznih obveznika spašava privatnu tvrtku, konkretno „Uljanik“3. Maj“; kad hrvatsko gospodarstvo posrće pod teretom socijalističkog samoupravljanja i dogovorne ekonomije, kad se predsjednik Vlade Andrej Plenković svrstava uz separatističku Njemačku i spori s Amerikancima, Kolinda Grabar Kitarović se besramno dodvorava snagama partijske nomenklature i jugoslavenske „duboke države“. Ni oni ni njihovo biračko tijelo nisu joj dali glasove prije četiri godine i što god sad učinila, makar stavila krasnu titovku na glavu, ti isti neće glasovati za nju u sljedećim predsjedničkim izborima. Na kraju ovakve predizborne kampanje više će biti razočaranih nego novopridošlih glasača i ta bi aritmetika morala biti dovoljno i narcisu jasna.

Teško je reći je ili to samo ženska pamet, uzrokovana možda menopauzom, ili na Pantovkaku stoluju neki drugi i drugačiji savjetnici kojima Predsjednica ne smije odbiti savjet? Čistačice u zadnje vrijeme prijavljuju pojačanu pojavu krljušti u predsjedničinom uredu, vjerojatno je Buda Lončar tajnom rupom, uz potporu Mate Granića, ponovno ugmizao na Pantovčak. Previše je to ozbiljnih pitanja za Predsjednicu, osobu kojoj je očito zrcalo glavni sugovornik.

 

L.C.