PR stručnjak i osnivač udruge poreznih obveznika "Lipa" Davor Huić, inače nekadašnji savjetnik premijera Tihomira Oreškovića, vrlo je kritičan prema dolasku kineskog premijera Li Keqianga u Hrvatsku, summitu "16 plus 1", ali i pisanju hrvatskih medija o ovoj temi. 

-Mi jako malo znamo o najavljenim projektima. Novine pišu kako je Pelješki most najveće kinesko ulaganje, a oni su zapravo došli izgraditi most. Jako je puno 'šumova u kanalu' pa je i teško pričati o najavljenim ulaganjima. Priča se također o gradnji stadiona, pa što će nama stadioni od svih stvari? Kako će to doprinijeti razvoju Hrvatske? Ako Kinezi žele graditi stadion, neka ih grade u Kini, ali gdje je tu naš interes, gdje smo mi tu? Tko će graditi te stadione, tko će upravljati njima? Mi ništa ne znamo o tome", kazao je Huić u izjavi za Direktno.hr.

Smatra kako bi Hrvatska trebala više koristiti europske fondove za strateške projekte, s obzirom na to da već uplaćujemo znatna sredstva u proračun Europske unije.

-S europskim novcem bi trebali graditi sve što možemo. Hrvatska uplaćuje u proračun Europske unije pa bi i trebala što više novaca 'povući'. Kinezi nam neće ništa dati besplatno, ne daju nam oni bespovratna sredstva kao što su sredstva iz fondova Europske unije. Oni su Pelješki most dobili kao izvođači radova, a ne kao investitori, a kod nas mediji pišu da se radi o kineskoj investiciji. Svaki od tih projekata treba gledati zasebno - ocijenio je nekadašnji savjetnik Tihomira Oreškovića.

Osvrnuo se i na najave restauriranja komunizma i Tita u Kumrovcu.

-Trebamo se zapitati što mi imamo od najavljenih investicija? Kakve koristi Hrvatska ima što će netko restaurirati komunizam i Tita u Kumrovcu? - pita se Huić.

Osvrnuo se i na medijske maštarije o kineskim ulaganjima u Uljanik.

-Postoji velika doza naivnosti u dijelu javnosti oko tih investicija, pogotovo u priči oko Uljanika. Neće Kinezi doći i isplatiti pet milijardi kuna dubioza i dugova u Uljaniku, onaj tko vjeruje u to je jako naivan. Prepuni smo maštarija o nekakvim investicijama. Pljujemo na svakog investitora koji dođe ulagati u Hrvatsku, a sad plješćemo kineskoj državi?!, zapitao se Huić o medijskoj percepciji najavljenih investicija.

Na kraju je podsjetio da kineski investitori moraju imati isti položaj na tržištu kao i drugi ili je to udar na pravila Europske unije.

-Pelješki most kineska tvrtka gradi jer su bili najbolji na natječaju. Ako će kineske tvrtke dobiti natječaj i na terminalu u Rijeci, Uljaniku, prugama itd,, onda je sve ok, ali ne može se raditi o direktnim pogodbama i dodjeljivanjima poslova. Što bi o tome mislile hrvatske tvrtke? Da poklanjamo kineskim tvrtkama poslove? Uostalom to bi bila i praksa suprotna pravilima Europske unije - zakluje Huić.

 

R.Horvat