-Cirkus koji je počeo prije deset mjeseci ide dalje, a kao što sam već rekao, u njemu i dalje ne želim sudjelovati. Za sada ću samo nadodati da je sramotno u što su pojedinci pretvorili državne institucije, rekao je potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić odgovarajući na Hinin upit o medijskim navodima prema kojima je iznova ispitan u okviru predistražnih radnji u slučaju Franje Varge.

Njemački RTL ekskluzivno objavio detalje iz istrage

Informaciju o navodnom Brkićevom ispitivanju u svojstvu osumnjičenika prvi je objavio RTL, medij u njemačkom vlasništvu koji djeluje na prostoru Republike Hrvatske.

-Prema eksluzivnim informacijama koje doznaje RTL Danas, zamjenik predsjednika stranke i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić na popisu je osumnjičenih osoba zbog predmeta Franje Varge, bivšeg informatičara MUP-a koji je prije mjesec dana pušten iz osječkog zatvora. Upravo je u tom svojstvu ispitan u policijskom Uskoku prije 11. travnja. Milijan Brkić se prvi put put našao u ulozi osumnjičenika. I to suočen s optužbama da je preko Varge presretao računalnu poštu svoje žene Karmen. Na pitanja u policiji, kako doznajemo, nije htio odgovarati bez svog odvjetnika, pa se branio šutnjom. Navodno je samo kazao kako je riječ o konstrukcijama. Spona cijele priče bio je Blaž Curić, bivši vozač ministra Tolušića, ali i kum Milijana Brkića koji poznanstvo s njim nije krio nakon Curićevog uhićenja, ekskluzivno je objavio njemački RTL, očito temeljem informacija dobivenih od strane državnih institucija koje mjesecima pokušavaju naći kakav krimen protiv Brkića.

MUP potvrdio navode RTL-a

Umjesto istrage o načinu i razlozima curenja tajnih informacija iz istrage,iz Ministarstvo unutarnjih poslova stigla je potvrda navoda koje je ekskluzivno objavio RTL.

-Policijski službenici Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Osijeku, u suradnji s USKOK-om provode kriminalističko istraživanje tijekom kojeg je dosadašnjim radom utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su dva hrvatska državljanina počinila kaznena djela "Sprječavanje dokazivanja", kao i pomaganje u sprječavanju dokazivanja u odnosu na sudski postupak koji se vodi pred Županijskim sudom u Osijeku protiv Z.M. i drugih. Zbog navedenog protiv njih je USKOK-u podnijeta kaznena prijava. 

Tijekom navedenog kriminalističkog istraživanja došlo je i do kompromitacije posebnih dokaznih radnji te je policija nastavila svoj rad.

Također, tijekom provođenja navedenog kriminalističkog istraživanja policijski su službenici, pored ranije navedenih kaznenih djela, utvrdili postojanje osnova sumnje da su počinjena i druga kaznena djela, koja se gone po službenoj dužnosti, i to iz domene kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka, na štetu više osoba. 

S obzirom na tajnost izvida nismo u mogućnosti iznositi više detalja, a kriminalističko istraživanje se nastavlja", priopćeno je iz MUP-a.

Definitivna potvrda novog rata u vrhu HDZ-a

Iz dobro obavještenih izvora posljednih dana dolaze i informacije prema kojima je u cijeli slučaj, pored institucija MUP-a, uključena i SOA.

-Ukoliko je to točno, onda više nema nikakvih sumnji kako su Andrej Plenković, Davor Božinović i Vladimir Šeks krenuli u otvoreni rat protiv Milijana Brkića, navodi izvor blizak vrhu HDZ-a, dodajući kako je i Brkićeva izjava "da je sramotno u što su pojedinci pretvorili državne institucije" svojevrsna potvrda ovih navoda.

Podsjetimo, mjesecima u javnost cure informacije prema kojima aktualno vodstvo HDZ-a, na čelu sa Andrejom Plenkovićem, Davorom Božinovićem i Vladimirom Šeksom, uz potporu državnih institucija i određenih oporbenih grupacija, pokušava kompromitirati Milijana Brkića a sve kako bi umanjili njegov utjecaj u HDZ-u.

- Scenarij kakav gledamo posljednjih mjeseci, već je ranije primjenjivan prema Gojku Šušku, Iviću Pašaliću i Andriji Hebrangu kao predsjedničkom kandidatu HDZ-a. U ova tri slučaja, kao i u Brkićevom, djelovi vrha HDZ-a su u suradnji s određenim političkim grupacijama izvan stranke i medijima vodili slične operacije. Tako je Ivo Sanader postao predsjednik HDZ-a, Jadranka Kosor njegova zamjenica a Stjepan Mesić i Ivo Josipović predsjednici Države - navodi izvor iz vrha HDZ-a

 

R.Horvat