Nakon što je  policijski USKOK iznenada preuzeo slučaj od DORH-a i podigao sumnjivu kaznenu prijavu protiv Milijana Brkića, istodobno je otvorena istraga i protiv ministrice Gabrijele Žalac zbog izazivanja prometne nesreće.

Za ministra MUP-a Davora Božinovića u svemu tome, kao niti u curenju informacija iz sektora na čijem je čelu, nema ništa sporno.

- Mislim da je policija izašla s onoliko detalja s koliko je mogla u ovom trenutku. Sada je to predmet koji je u nadležnosti DORH-a i daljnji tijek postupka je na Državnom odvjetništvu, koje može nalagati mjere koje smatra potrebnima, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Na upit kako će se HDZ postaviti po tom pitanju, odgovorio je da se HDZ nema što postavljati već treba pustiti da postupak ide svojim tijekom.

Zašto DORH nije djelovao po zakonu koji je na snazi, nego je čitav slučaj preuzeo policijski  USKOK, kao i curenje informacija iz istrage u medije, ministar Božinović nije komentirao.

Sudeći prema nepotvrđenim informacijama, Zvonku Vargi se na teret stavlja da je određene podatke s računala Brkićeve bivše supruge Karmen te još jedne ženske osobe učinio mimo njihova pristanka dostupnim Milijanu Brkiću i njegovom bratu. Istodobno se oglasila i Brkićeva bivša supruga te ustvrdila da je riječ o političkom obračunu, te nanošenju štete njoj osobno, djeci te bivšem suprugu.

Naime, Karmen Brkić je preko odvjetnice poručila, između ostaloga, da se radi o neistinama te netočnim navodima i optužbama protiv njezina bivšeg supruga. Ako nadležno Državno odvjetništvo sada po policijskoj prijavi pokrene odgovarajući postupak i ako Karmen Brkić u svojstvu svjedoka ostane pri istom stavu, da su optužbe netočne, uz tvrdnju da nije oštećena, prijava bi u tom dijelu lako mogla biti odbačena. Primjerice, dovoljno je da oštećena osoba kaže da je sama dopustila pristup svojim računalnim podacima. Tada se više ne može govoriti o neovlaštenom pristupu, a onda nema ni kaznenog djela.

Međutim, pravni stručnjaci istodobno upozoravaju kako je "presretanje računalnih podataka" propisano člankom 269. Kaznenog zakona i odnosi se na podatke bankovnih kartica, plaćanja, računa i osobnih podataka te nije u nadležnosti DORH-a.


M.M.