Papina izjava o nejasnoćama vezanim za kardinala Stepinca i pomoći koju je zatražio od srpsko-pravoslavnog patrijarha Irineja, otvorila je mnoge polemike u hrvatskoj javnosti.

–Svi političari koji su dolazili kod Pape, od predsjednice države do premijera, su ga pitali o kanonizaciji kardinala Stepinca. Papa je ili prešutio njihova pitanja ili rekao – bit će ako Bog da. Dakle, nikada nije odgovorio jasno kakva je situacija. Znalo se, kada je Komisija završila s radom, da Srpska pravoslavna crkva nije donijela dokumente i navodno je to Papu, kažu neki, i naljutilo jer je odmah rekao da ono o čemu će se razgovarati na sastancima Komisije treba biti vezano uz dokumente, a ne proizvoljno ili se pozivati na dojam o tome kako se ponašao Stepinac za vrijeme Drugog svjetskog rata, kazao je je Silvije Tomašević u HRT-ovoj emisiji "Otvoreno".

Osvrnuo se i na navodno postojanje nekakvog novog dokumenta.

– Navodno je stigao neki novi dokument, o čemu se radi nitko ne zna osim Pape. Pitao sam to i pročelnika Kongregacije za pitanje svetaca kardinala Angela Becciua i on je rekao da zna da je došao neki dokument ali da ne zna o čemu je riječ, da sve u rukama ima Papa i da on odlučuje.Papa to nije spomenuo, govorio je samo o povijesnom događaju, povijesnom dokumentu. Nije govorio niti o tome da je pod sumnjom kanonizacija kardinala Stepinca, jednostavno je rekao a još postoje neke nejasnoće koje treba raščistiti. Bolje da se dođe do istine nego da se nekoga proglasi svetim a postoje neke sumnje, ističe naš dopisnik iz Rima.

Darko Pavičić, novinar Večernjeg lista, podsjetio je kako postoje neke nelogičnosti u Papinoj izjavi.

-Papa kaže da je tražio pomoć od patrijarha Irineja što nije istina. Patrijarh Irinej je poslao dva pisma Papi Franji optužujući kardinala Stepinca. Prvo je poslao u travnju 2014. na koje Papa nije odgovorio pa mu je 2015. pisao ponovno. Papa da uđe u problematiku na najkorektniji način osniva zajedničku komisiju Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne crkve u kojoj izričito traži da budu biskupi i episkopi i povjesničari s obje strane. Tražio je da svi donesu dokumente koji potvrđuju njihove tvrdnje. Komisija je dobila fiksni rok da riješi to pitanje, a s radom je završila tako da je svatko ostao na svojim pozicijama. Srpska strana koja je optuživala Stepinca nije podastrijela nikakve dokumente. I nakon svega toga što se dogodilo i to na njegovu inicijativu Papa sada kaže – mi tražimo istinu. OK traže istinu, ali je mogao reći koju istinu. Zašto se do istine nije došlo ako je Komisija radila godinu dana s njegovim potpunim povjerenjem, zapitao se Pavičić dodavši da je Papa mogao reći da imaju dokument koji je doveo u pitanje ono što do sada znamo.

Smatra kako je to bila jedna konfuzna izjava koja je sve zbunila.

– A kada se govori o globalnim odnosima, dobrim odnosima pravoslavnog i katoličkog svijeta, nema čovjeka na svijetu koji nije za to. Mora biti stvarno fanatik onaj koji to ne želi. Ali se pitam je li ova izjava Pape Franje doprinijela dobrim odnosima katolika i pravoslavaca na ovom našem mikropodručju. Bojim se da nije, zaključio je Pavičić.

 

R.H.