Predsjednik sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom danas će položiti vijence i odati počast žrtvama Bleiburške tragedije i hrvatskog križnog puta na Bleiburškom polju, u Teznu kod Maribora i u Maclju. Istodobno, za subotu su u Bleiburgu najavljena čak dva prosvjeda uperena protiv održavanja komemoracije.

Na glavnoj komemoraciji u subotu u Bleiburgu, kojoj je pokrovitelj Hrvatski sabor, izaslanik predsjednika Sabora bit će Ante Sanader. Komemoracija će se održati u subotu, 18. svibnja pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i na njoj, osim svete mise, neće biti političkih govora.Svetu misupredvoditi će mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskog Caritasa.

Iako je ranije drugačije najavljeno, izaslanici predsjenika Vlade tom će prigodom biti ministri Lovro Kuščević i Tomo Medved, a izaslanica Predsjednice  - predstojnica njezina ureda Anamarija Kirinić.

Isti dan u Zagrebu se održava središnji predizborni skup HDZ-a za izbore članova za Europski parlament na koji dolaze Manfred Weber i Angela Merkel.

Napeto u Koruškoj

Od dva prosvjeda koja su u organizaciji ljevičarskih organizacija najavljena za subotu, a koji su upereni protiv okupljanja na Lojbaškom polju pored Bleiburga, za sada je dopušten samo jedan, javljaju austrijski mediji.

Prvi prosvjed, koji organizira Martin Diendofer iz organizacije „Neovisna ljevica“ (Unabhängige Linke), održava se u samom Bleiburgu i već je dobio dozvolu policije.

Drugi prosvjed, koji organizira bivši zastupnik stranke Zeleni Karl Oellinger, još nije dopušten jer predviđa mimohod na samom Lojbaškom polju).

Policija očito strahuje od izravnog sukoba sa sudionicima komemorativnog skupa na Lojbaškom polju. Prošle subote je u Bleiburgu već održan prosvjed udruge Koruški partizani, koja se protivi okupljanju na Lojbaškom polju. Na prosvjedu se okupilo oko 200 sudionika.

Kako se neslužbeno doznaje u srijedu je u Klagenfurtu održan sastanak predstavnika nekoliko projugoslavenskih skupina iz Slovenije, Srbije, Hrvatske i BiH. Tijekom sastanka usuglašen je zaključak kako će predstavnici ovih skupina također sudjelovati u prosvjedima. Austrijska policija strahuje od mogućih incidenata pa i otvorenih sukoba.

Podsjetimo, manja skupina prosvjednika okupila se u nedjelju uvečer ispred zgrade hrvatskog veleposlanstva u Beču. izvjesili su transparent na kojem je bila zvijezda petokraka i natpis „smrt fašizmu“. Noseći zvijezdu petokraku prosvjedovali su protiv održavanja komemorativnog skupa na Bleiburškom polju.

 

M.M.