Središnji predizborni skup HDZ-a održan je u subotu u zagrebačkoj Ciboni. Potporu HDZ-u tom su prigodom dali Angela Merkel i Manfred Weber.

Nositelj HDZ-ove liste za izbore za Europski parlament Karlo Ressler rekao je u subotu na središnjem predizbornom skupu stranke u zagrebačkoj Ciboni, kako je uvjeren u još jednu uvjerljivu pobjedu HDZ-a na predstojećim EU izborima, istaknuvši da je HDZ-ova lista 'savez nekoliko generacija HDZ-a i nekoliko generacija Hrvatske'.

"Lista koju predvodim je savez nekoliko generacija HDZ-a i savez nekoliko generacija Hrvatske. Ali svi radimo zajedno i dišemo kao jedan", rekao je Ressler na predizbornom skupu HDZ-a u Košarkaškom centru "Dražena Petrovića".

Naglasio je i kako je njihov program usmjeren na budućnost i pripremanje Hrvatske za Europu nove generacije te program usmjeren na rast, zapošljavanje i sigurnost, kao i za sigurnu i snažnu Hrvatsku unutar snažne EU.

Zahvalivši se ranijoj žrtvi hrvatskih branitelja, Ressler je kazao i da danas njihova mlada generacija ima čast boriti se za bolju Hrvatsku i pripremati je za sve izazove – tehnološke, društvene i političke.

Nositelj HDZ-ove izborne liste rekao je i da se domoljublje danas dokazuje konkretnim djelima, predanim radom i znanjem na različitim razinama - od lokalnih, nacionalnih do europskih. Također, poručio je, domoljublje se dokazuje spajanjem hrvatskog državnog teritorija, izgradnjom Pelješkog mosta, gradnjom ili obnovom više od 500 dječjih vrtića, otvaranjem u tri godine više od 96.000 novih radnih mjesta i slično.

"To je ono što radimo danas i na čemu inzistiramo", dodao je.

Ressler se u svom govoru osvrnuo i na obilježavanje Bleiburške tragedije, naglasivši da se sredinom svibnja svake godine prisjećamo žrtava nevinih hrvatskih civila i zarobljenika ubijenih nakon Drugog svjetskog rata iz mržnje i osvete, bez ikakvog suđenja.

"I danas smo u mislima i molitvama s Bleiburgom, s ishodištem poslijeratnih progona, sa simbolom jednog od najveće tragedije hrvatskog naroda o kojoj se dugo nije smjelo govoriti", rekao je Ressler dobivši dug pljesak okupljenih.

Istaknuvši kako HDZ ima najbolju listu za izbore za Europski parlament, druga na listi Dubravka Šuica rekla je da imaju dovoljno znanja, stručnosti i diplomatskih vještina te iskustva kako bi "uspješno brodili" u današnjim izazovnim vremenima.

Navevši kako su u kampanji prošli Hrvatsku "uzduž i poprijeko", rekla je da su svugdje naišli na podršku politici HDZ-a, politici njihove Vlade i premijera Andreja Plenkovića kao i podršku njihovom radu u Europskom parlamentu.

Šuica je rekao i da se svaki grad, općina i županija obnavljaju i razvijaju uz pomoć sredstava iz europskih fondova. Poručila je mladima da preuzmu kormilo i aktiviraju svoju energiju, znanje i kreativnost jer - 'na mladima svijet ostaje'.

U prepunoj Ciboni okupljeno je oko šest tisuća članova i simpatizera HDZ-a. Na skupu je i predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković, vodeći kandidat Europske pučke stranke (EPP) za predsjednika Europske komisije Manfred Weber i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković pozvao je okupljene u KC Dražena Petrovića na zajedništvo i vjeru u sebe kako bi ostvarili pobjedu na predstojećim europarlamentarnim izborima, istaknuvši da je 'HDZ jedina snaga koja može osigurati prosperitet Hrvatskoj, gospodarski rast i razvoj, voditi ju odgovorno, mudro i razborito, vodeći računa o nacionalnim interesima hrvatskog naroda'.

Plenković: 'Lijepo je voditi ovako veliku, utjecajnu i koherentnu stranku

''Lijepo je voditi ovako veliku, utjecajnu i koherentnu stranku koja je imala ključan utjecaj u svim fazama stvaranja moderne države'', rekao je na početku govora Andrej Plenković.

''Čitam posljednjih dana komentare u medijima da kako to da na naš skupi dolazi njemčaka kancelarka i Manfred Weber. Gledam kako neki pokušavaju minimizirati ovaj događaj i njihov dolazak. To rade jer ne znaju ili ne žele realno pogledati kolika je snaga HDZ-a, stranke koja ima predsjednicu, koja ima 19 od 20 članova Vlade, koja ima predsjednika Sabora, koja ima 50% naših gradova i općina i stranke koja će opet imati najviše kandidata u EU parlamentu koji će pobijediti na izborima 26. svibnja. Zato su došli, jer znaju koliko je HDZ jak u Hrvatskoj i koliko pridonosi uspjšenosti EPP-a na cijelom kontinentu'', rekao je.

Merkel: Da bi naš Andrej mogao biti jači, mora biti i HDZ puno jači

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da se uoči izbora treba okrenuti onome što je važno - mir .

''Vi svi znate što je taj projekt Europa. Taj projekt je povezan s mirom. Prije 74 godine u mojoj domovini je bio rat. A vi dobro znate što se 90-godina događalo kod vas u Hrvatskoj, što to znači održati mir, da zajedno Hrvatska i Njemačka rade na toj Europi, na očuvanju mira. Znate što znači razumjeti drugoga, kao što je Manfred Weber rekao, da zajedno održimo mir i radimo na tim našim interesima u Europi'', rekla je njemačka kancelarka.

Osvrnula se i na dio života koji je provela u nekadašnjem DDR-u.

''Europa je i projekt slobode. Ja sam živjela u diktaturi. Nisam mogla putovati i doći u bivšu Jugoslaviju. Prije 30 godina Njemačka se ujedinima i radimo na tome da imamo ista prava. To su naše vrijednosti, da očuvamo mir i slobodu'', rekla je Merkel.

Merkel je kazala da je Weber snažan vođa koji mora postati predsjednik Europske komisije, čime će ojačati i Andrej Plenković.

 ''Sljedeće godine Hrvatska preuzima predsjednanje u EU. Naš Andrej Plenković će u to vrijeme biti jedan od jakih vođa EU. Da bi naš Andrej mogao biti jači, mora biti i HDZ puno jači, i Europska pučka stranka mora biti puno jača tako da Andrej i Manfred Weber mogu surađivati zajedno, za dobrobit njihovih domovina, za one vrijednosti iza kojih zajedno stojimo'', u svom je govoru rekla Merkel.

Njemačka kancelarka je na kraju govora na hrvatskom jeziku pozvala građane da izađu na Europske izbore iduće nedjelje i glasaju za Webera i Karla Resslera.

Manfred Weber na hrvatskom je jeziku pozdravio sve koji su došli na skup.

''Hrvatska želi još više biti dio Europe. Danas je hrvatska u prvom redu među europskim vođama. Plenković je snažan vođa i pod njegovim vodstvom Hrvatska napreduje. Andrej, čestitam ti na tome!'', kazao je Weber.

Osvrnuo se i na populizam.

''Populisti neće uništiti Europsku uniju kakvu imamo danas, protiv toga se snažno borim. Ako želite imati snažnu Europu, morate osnažiti EU'', rekao je Weber.

M.M.