Izaslanstvo kineskog China Shipbuilding Industry Corporationa (CSIC) posjetit će  riječko brodogradilište 3. Maj. Kinesko izaslanstvo jučer je bilo u Brodarskom institutu.


Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat najavio je da će danas predvečer s kineskim izaslanicima održati koordinacijski sastanak.

- Mislim da ćemo tada imati malo više informacija što su oni točno vidjeli i kakvi afiniteti u ovom trenutku postoje, rekao je Horvat. Na upit znači li najavljena posjeta 3. maju, a ne Uljaniku, da su Kinezi zainteresirani samo za riječko brodogradilište, Horvat je podsjetio da je kinesko izaslanstvo prilikom zadnjeg posjeta Hrvatskoj, prije otprilike tri tjedna, provelo dan i pol u Uljaniku, a tek nekoliko sati u 3. maju.

Ocijenio je da je ovo "kontinuitet gotovo iste ekipe, malo nižeg nivoa" te da je kod ovog izaslanstva riječ o prioritetima tehničke prirode. 

Upitan na koji bi se način kineska tvrtka eventualno mogla uključiti u priču oko brodogradilišta s obzirom da nije zainteresirana za strateško partnerstvo, ministar gospodarstva je rekao kako se i prilikom zadnje posjete kineske delegacije razgovaralo o diversifikaciji proizvodnje te kako nije isključivo i nužno da se i na prostoru Pule i Rijeke samo i isključivo grade brodovi.

M.M.