Ministarstvo hrvatskih branitelja reagiralo je na jučerašnje izjave predsjednika Demokrata i bivšeg ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića. On je jučer prozvao Vladu da braniteljskim mirovinama kupuje izborne glasove i time ugrožava mirovinski sustav.

Mirando Mrsić je posebno demantirao tvrdnje ministra branitelja Tome Medveda da je razdvajanje radničkih i braniteljskih mirovina "iznimno komplicirano".

Takvo je razdvajanje, kazao je Mrsić, "već provela lijeva koalicijska vlada 2013., no čim je HDZ došao na vlast,  to je poništio i proveo mirovinsku reformu koja se svela samo na očuvanje braniteljskih mirovina".

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja priopćili su kako su "sa zgražanjem osuđuju svaki dio njegova obraćanja javnosti" te poručili kako su "Mirando Mrsić i njegova Vlada prema braniteljskoj populaciji ostvarili odnos koji se može okarakterizirati kao spaljena zemlja".

Naglašavaju kako je "uznemiravanje javnosti, a posebice braniteljske populacije koje izvodi gospodin Mrsić, opasan i protuzakonit presedan koji u dobrom dijelu podliježe i kaznenom progonu".

U priopćenju Ministarstvo nadalje iznosi podatke:

"Gospodin Mrsić netočno, paušalno i bez ikakve osnove napada braniteljsku i stradalničku populaciju, izdvajajući tzv. 'braniteljske mirovine' prosječne visine od 5567 kuna, zanemarujući da je riječ o 56.000 mirovina hrvatskih ratnih vojnih invalida koji nikada nisu bili u prigodi uplaćivati u mirovinski fond doprinose za puni staž jer su obrani Domovine stradali vrlo mladi. (...) Isto tako, 14.000 obiteljskih mirovina koje ostvaruju obitelji iza smrtno stradalih branitelja, Mirando Mrsić naziva privilegiranim mirovinama koje oštećuju državni proračun i mirovinski sustav, a zbog kojih ostali umirovljenici imaju manje mirovine. (...) Gospodinu Mrsiću ne pada na pamet iznijeti činjenicu da hrvatski branitelji bez statusa HRVI, po općim propisima ili uz dodatak zajamčen Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, imaju prosječnu mirovinu u visini od 2577 kuna, koja je i niža od prosječne mirovine u Republici Hrvatskoj".

"Mirando Mrsić ne ulazi ni u jednom trenutku u činjenicu da, osim 71.180 invalidskih i obiteljskih mirovina hrvatskih stradalnika, mirovine po posebnim propisima ostvaruju i druge kategorije korisnika, kao što su bivši pripadnici JNA kojih je 5800. (...) Ovakvih kategorija (JNA) korisnika ima mnogo više, budući da su se pribrojili ostalim umirovljenicima jer su razvrstani u druge kategorije, odnosno prikriveni zahvaljujući, među ostalima, i Mirandu Mrsiću, koji je svojom mirovinskom politikom stvorio kaos u mirovinskom sustavu". (...) Mirando Mrsić navodi 15.000 novih zahtjeva za mirovine. Iznosi neutemeljene podatke, iako Ministarstvo hrvatskih branitelja pravodobno i točno informira javnost o novim statusima HRVI, kojih ima 1500, što je deset puta manje 15.000, odnosno brojke kojom on manipulira".

Podsjećamo Miranda Mrsića da je 6579 hrvatskih branitelja umrlo tijekom 2017. i 2018. od posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu, prosječne starosti ispod 60 godina. Dakle, više je u samo dvije godine umrlo hrvatskih branitelja, nego što ima pripadnika JNA na isplati mirovina, a koji su oko 30 godina stariji od hrvatskih branitelja, a da ne govorimo o 11.000 korisnika mirovina iz NOR-a koji i nakon 74 godine uredno primaju mirovinu. Posebice ako uzmemo u obzir da je prosječna smrtnost opće populacije u Republici Hrvatskoj 76 godina, a braniteljske ispod 60. Naime, 3784 hrvatskih branitelja umrlo je u 2018. godini, odnosno samo 15 posto ih je bilo starijih od 70 godina u trenutku smrti." (...)

"Mirando Mrsić tendenciozno i zlonamjerno u kontekstu rizika za mirovinski sustav dovodi u pitanje i mirovine hrvatskih branitelja koji su mirovine stekli na temelju općih propisa, uplaćujući u mirovinski sustav 30 godina. Zapravo ovdje se radi o 37.839 hrvatskih branitelja koji su, dakle, mirovinu ostvarili na temelju općih propisa i koji su u ovoj kategoriji vidljivi iz razloga što im je priznat radni staž u vrijeme sudjelovanja u Domovinskom ratu. Prosječna mirovina ovih korisnika mirovina manja je od prosječne mirovine u Republici Hrvatskoj i iznosi 2587 kuna."

Što se tiče djelatnih vojnih osoba (DVO) i policijskih službenika, Mrsić je kao bivši ministar uspostavio takav sustav da je ove korisnike mirovina, njih 15.168, stavio u kategoriju povlaštenih mirovina. Podsjećamo da se ovdje radi o hrvatskim braniteljima koji su nakon Domovinskog rata ostali raditi u HV-u i MUP-a, uplaćivali doprinose i umirovljeni s prosječno 30 godina radnog staža. Ovdje se radi o policijskim službenicima, službenim osobama, hrvatskim časnicima, dočasnicima i vojnicima koji su uredno odradili svoj beneficirani radni staž i umirovljeni su prema sustavu kao i pripadnici svih vojski i policija svijeta. Za korisnike ovih mirovina nije uvjet status hrvatskog branitelja, već provedeni radni vijek u HV-u, odnosno MUP-u. (...)

"Svjesni činjenice da je u tijeku kampanja za EU parlament, ovim putem podsjećamo cjelokupnu javnost da će ova Vlada i Ministarstvo hrvatskih branitelja svim hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata osigurati da njihova uloga u obrani domovine  bude trajno i dostojanstveno vrednovana, a njihova žrtva nikad zaboravljena", poručuju iz Ministarstva branitelja.

 

M.M.