Prema informacijama iz Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti, idući tjedan održat će se sjednica Kluba nakon koje bi se trebala pokrenuti procedura opoziva ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak. Sjednica s tim dnevnim redom trebala se održati u petak, no više članova Kluba nije bilo u Zagrebu pa je zato odgođena, piše Jutarnji list.

Bude li Klub, koji još nije postigao jedinstveni stav, podržao Bandića, to će značiti daljnje zaoštravanje odnosa između njega i HNS-a. Premda iz Bandićeve stranke govore kako im najavljenom inicijativom u Saboru nije cilj rušiti Vladu, nego su usmjereni isključivo na ministricu Divjak, sukob je poprimio bitno šire razmjere.

Riječ je o otvorenom ratu između dvaju koalicijskih partnera koji HDZ-u drže većinu. Ako se rat uskoro ne zaustavi, moglo bi se dogoditi da će se jedna strana, HNS ili Bandić, morati pozdraviti s vladajućom većinom.

Bandić ne bira riječi kada govori o HNS-ovcima pa je tako jučer za potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva Predraga Štromara rekao da je “negdje u Zagorju pio gemište dok je on popravljao zagrebačke mostove”. Naljutile su ga reakcije Ministarstva graditeljstva nakon što je propao pješački most na Savi. Državni tajnik Željko Uhlir izjavio je da se zagrebački mostovi ne održavaju, a Ministarstvo je objavilo da će zatražiti od građevinske inspekcije da pregleda sve mostove u Zagrebu što je jako razljutilo Bandića.

Iz Bandićeve stranke kažu da će tražiti samo smjenu ministrice Divjak, a kao razloge će navesti one o kojima je Bandić već govorio pozivajući premijera Andreja Plenkovića da postupi “državnički”.

U razlozima za opoziv trebalo bi se navesti neprovođenje Zakona o udžbenicima, odnosno ministričina namjera da se iz proračuna ne financiraju udžbenici za izborne predmete, zatim nabava tableta koji su prema Bandićevim tvrdnjama plaćeni dvostruko više nego što je trebalo, uzaludno trošenje više od 78 milijuna kuna na metodičke priručnike, ali i kašnjenje javne nabave udžbenika.

No, nisu svi zastupnici u Bandićevu klubu skloni tražiti smjenu ministrice.

- Ne razumijem što je poanta tog zahtjeva. Stranka rada i solidarnosti traži smjenu, a govore u ime Kluba, što nije u redu. U Klubu su tri člana stranke, ali i mi nezavisni zastupnici koji nismo sigurni kako ćemo postupiti - kaže osoba iz Bandićeva kluba.

Poslovnik o radu Sabora kaže da se na prijedlog najmanje jedne petine ukupnog broja zastupnika u Saboru može pokrenuti pitanje povjerenja premijeru, pojedinom ministru, ali i Vladi u cjelini. Takav prijedlog mora se odmah uvrstiti na dnevni red, a Vlada se o njemu dužna očitovati najkasnije u roku od osam dana od uvrštenja na dnevni red Sabora. Rok u kojem Sabor mora raspraviti i glasati o prijedlogu ne smije biti dulji od 30 dana računajući otkad je podnesen. Odluku o smjeni pojedinog ministra ili cijele Vlade donosi većina od ukupnog broja saborskih zastupnika.

Da bi pokrenuo proceduru smjene ministrice, Bandić mora dobiti potpise najmanje 31 zastupnika, a da bi je smijenio, za to treba glasati 76 zastupnika. No, čini se da će mu to jako teško proći. Većina oporbenih stranaka kaže da će glasati za smjenu Divjak ako ona dođe na dnevni red, ali neće potpisivati Bandićevu inicijativu.

M.M.