Robert Ježić u petak je odgovarao na pitanja obrana u nastavku ponovljenog suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu za aferu Ina – MOL. To je šesta rasprava u nizu na kojoj je Ježić odgovarao na pitanja Williama Boycea, britanskog odvjetnika Zsolta Tamasa Hernadija, piše Večernji list.

Jedno od tih pitanja bilo je vezano i za navodnu oprosnicu, formalnu ili neformalnu, koju je Ježić po tvrdnjama obrane dobio od USKOK-a. I Ježić i USKOK u nekoliko su navrata tijekom suđenja demantirali da je dobio oprosnicu u zamjenu za svjedočenje protiv Sanadera.

– Obrana ima neke pretpostavke. Nećemo ovdje razgovarati o pretpostavkama. Sud je taj koji će cijeniti vjerodostojnost svih iskaza koje je svjedok Ježić dao – kazala je sutkinja Maja Štampar Stipić, upozoravajući da se Ježiću ne mogu postavljati pitanja iz njegovih iskaza koje je dao tijekom arbitraže između Mađarske i Hrvatske zbog slučaja Ina – MOL.

Odvjetnika Boycea je zanimalo kome je Ježić i kada rekao da je sudjelovao u primopredaji mita za Sanadera. Ježić je kazao da je to najprije rekao svom tadašnjem odvjetniku Marjanu Hanžekoviću, a kasnije je oko toga dao iskaz USKOK-u. Rekao je i da je to 2011. kazao Stephanu Hürlimannu koji je vodio Xenoplast, preko kojeg je prema optužnici išla uplata mita. I Čedu Prodanovića, branitelja Ive Sanadera, zanimalo je zašto je Ježić sve ispričao USKOK-u.

– Bio sam u strahu da bi se moglo utvrditi kolanje novca, odnosno da novac na računu moje švicarske tvrtke ne povežu sa mnom. Osjećaj straha povećao se nakon što su mediji počeli objavljivati priče vezane za kupnju Ininih dionica preko ciparskih tvrtki pa sam zaključio da bi provjere računa mogle dovesti do mene – kazao je Ježić.

Odgovarajući na pitanja, odbacio je i tvrdnje obrana kako je jednom kazao da mu je u USKOK-u rečeno da će mu se “honorirati terećenje Sanadera”.

– A jeste li me tražili da vas upoznam sa šefovima bankarske grupe UniCredit kako bi vam odobrili kredit za kupnju dionica riječkog dnevnika Novi list? – pitao je Sanader Ježića.

– To je laž – kazao je Ježić.

 

M.M.