Hrvatski sabor u petak je izglasovao povjerenje novim ministrima, čime je proces rekonstrukcije Vlade okončan.

Povjerenje je izglasovano Davoru Božinoviću za mjesto potpredsjednika Vlade za vanjske i europske poslove i ljudska prava, Zdravku Mariću za funkciju potpredsjednika Vlade, Gordanu Grliću Radmanu za dužnost ministra vanjskih i europskih poslova, Ivanu Malenici za dužnost ministra uprave, Mariji Vučković za ministricu poljoprivrede, Marku Paviću za ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a, Mariju Banožiću za ministra državne imovine i Vesni Bedeković za ministricu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Budući da je tek u 18 sati završila rasprava na Odboru za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo o predloženom novom ministru rada i mirovinskog sustava Josipu Aladroviću, Sabor mu je dao potvrdu tek oko 18.35.

Svi ministri su prisegnuli.

Na početku plenarne sjednice Hrvatskog sabora Božo Petrov (MOST) zatražio je stanku, a potom i predsjednik SDP-a Davor Božinović. Na ovoj izvanrednoj sjednici Sabora samo se glasovalo o novim ministrima i dvojici potpredsjednika u hrvatskoj Vladi. Tomu su prethodile sjednice sedam matičnih saborskih odbora na kojima je premijer Andrej Plenković predstavio kandidate za nove članove svoga kabineta.

Plenković: Ne dam nikome da meni, Vladi i HDZ-u lijepi etikete korupcije

Gostujući u HRT-ovom središnjem Dnevniku premijer Andrej Plenković izjavio je da je Vlada Republike Hrvatske ista te da je zadovoljan procesom rekonstrukcije.

- Zadovoljan sam. Cijeli proces rekonstrukcije okončan je izglasavanjem povjerenja i dvojici novih potpredsjednika Vlade i novim ministrima. Ovo je jedno ozbiljno osvježenje, rekonstrukcija koja ima za cilj tri smjera rada - nastaviti rad na našem programu, kvalitetno konsolidirati HDZ kao najjaču parlamentarnu stranku, pripremiti se angažirano za odgovornost predsjedanja Europskom unijom, kazao je Plenković.

Istaknuo je da mu je važno to, da su "s obzirom na okolnosti proteklih mjeseci - brojna postignuća ove Vlade ostala zasjenjena političkim napadima protivnika i medijskim ozračjem u kojem su se nažalost neki od ministara vezali ili za neke negativne konotacije ili za neka navodna pogodovanja ili pak aluzije na korupciju".

- Poručio sam danas da ne dam nikome da mi, Vladi, HDZ-u na bilo koji način lijepi etikete korupcije ili onoga što bi moglo ići u tom smjeru. To je glavna poruka. Vidjeli ste da je parlamentarna većina tu poruku dobro razumjela i u potpunosti podržala ministre nakon saslušanja i smjer Vlade, kazao je Plenković.

 

M.M.