Nakon što je završio jedan od za danas zakazanih izbornih Sabora stranke Neovisni za Hrvatsku, onaj u Zagrebu, Zlatko Hasanbegović je rekao kako nisu izabrali novo čelništvo stranke jer ne žele sudjelovati u daljnjem cijepanju stranke. Najavio je da će javnost o političkoj budućnosti stranke obavijestiti u narednim danima. 

- O našoj političkoj sudbini nije niti će ikada odlučivati Plenkovićevo Ministarstvo uprave i bez imalo patetike mogu reći da će o našoj sudbini isključivo odlučivati Bog i Hrvati, rekao je Hasanbegović.

Hasanbegović tvrdi da je sazivanje sabora stranke u Zadru "bezumna jednostrana odluka predsjednice NHR-a".

- Iz nama nepoznatog razloga, pod nepoznatim utjecajem došlo je do bezumne jednostrane odluke predsjednice NHR-a da se sabor sazove u Zadru, tvrdi Hasanbegović, te dodaje da "nema dvovlašća niti pravaškoga raskolničkog sindroma".

Smatra kako je samo jedan sabor sazvan zakonito i to onaj u Zagrebu, dok je onaj u Zadru protustatutaran i nezakonit.

Međutim, predsjednica stranke, Bruna Esih, tvrdi suprotno.

- Dva sabora nikako nisu bila planirana. Kao Predsjedništvo, donijeli smo odluku da idemo na sabor. On je, doduše, trebao biti samo izvještajni nakon dvije godine, međutim kako su neki željeli istaknuti i svoju kandidaturu za predsjednika stranke, kao predsjednica i kao legalist, smatrala sam da je to apsolutno demokratsko pravo svakoga i, kao Predsjedništvo, mi smo se odlučili ići na izborni sabor, izjavila je Bruna Esih, predsjednica Neovisnih za Hrvatsku. uoči izbornog Sabor u Zadru.

Podsjeća kako je, po Statutu, upravo ona zadužena za provođenje zakonitosti.

- Zadužena sam da se u stranci provodi zakonitost, kako ona predviđena Statutom, tako i ona prema zakonima RH. Tijekom vremena događale su se  stvari na koje nisam mogla stavljati potpis kao predsjednica. Tražila sam i mišljenja pravnih stručnjaka, dodaje Esih.

Ocijenila je kako su delegati na zagrebačkom saboru izabrani netransparentno.

- Zadar kao mjesto sastajanja nisu prihvatili moji kolege iz Zagreba, ondje su delegati, tvrdi Esih, izabrani netransparetno.

 

M.M.