Bivši predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko, najavio je u ponedjeljak u Kninu na proslavi Dana pobjede da ozbiljno razmišlja o mogućnosti da se natječe na izborima za novog čelnika HDZ-a. Loše stanje u stranci naveo je kao glavni razlog zbog čega razmišlja o povratku na čelo HDZ-a.

-Ne procjenjujem da je stanje dobro. Stranka je, u konačnici, izgubila i europske izbore i mislim da je potrebno učiniti niz promjena svih aspekata stranačkog djelovanja. Mislim da je to dovoljno dobar motiv. Vrh stranke je dislociran od stranačkog tijela - rekao je Karamarko za Novu TV.

Bivši predsjednik HDZ-a siguran je, kaže, da će pobijediti Andreja Plenkovića, kao i ostale protukandidate - ako se doista odluči natjecati na unutarstranačkim izborima.

Međutim, Vladimiru Šeksu ne sviđa se Karamarkova najava kandidature, niti procjenjivanje stanja u HDZ-u.

- On je najmanje pozvan da procjenjuje stanje u HDZ-u. A njegovi izgledi da uspije pobijediti na izborima za predsjednika HDZ-a su ravni - dvije nule, rekao je u ponedjeljak Vladimir Šeks, komentiravši za Jutarnji list najavu moguće kandidature Tomislava Karamarka za novog šefa HDZ-a na unutarstranačkim izborima koji će se u vladajućoj stranci održati u proljeće iduće godine.

Iz vrha HDZ-a također dolaze ocjene koje ne idu u prilog Karamarku.

-Karamarko očito smatra da može još jednom biti izabran, ali, realno, on nema baš nikakve šanse da ponovno postane predsjednik HDZ-a. On se možda i dalje druži s nekim svojim bivšim ministrima poput Mire Kovača, ali ako Kovač ima ikakve ambicije u tom smislu, on će ih pokušati realizirati u nekoj drugoj kombinaciji, a ne s Karamarkom", tvrdi izvor iz HDZ-a u razgovoru za Jutarnji list.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković komentirajući u ponedjeljak Karamarkovu najavu moguće kandidature, istaknuvši da “svatko u Hrvatskoj, pa i u HDZ-u, koji je demokratska stranka, može izraziti svoje mišljenje”.

-Već neko vrijeme unutar stranke cirkulira informacija da će Karamarko na Dan pobjede najaviti svoju kandidaturu, odnosno mogućnost kandidature za novog predsjednika stranke. On sad testira svoju težinu unutar HDZ-a. Međutim, koliko vidimo, ljudi u stranci nisu entuzijastični prema njegovu povratku. Karamarkova najava moguće kandidature zapravo je dobra jer je to dobar podsjetnik na to kakav je HDZ bio kad je Karamarko otišao s čela stranke, a kakav je danas.Tad je HDZ bio u velikim dugovima, danas je financijski stabilna stranka. Danas je HDZ moderna europska stranka desnog centra, a Karamarkov HDZ bio je previše desno da bi imao potencijal za suradnju s drugim strankama. Uostalom, matematički gledano, nama Karamarkova kandidatura sigurno neće štetiti, on bi se ionako borio za glasove članova s nekim drugim kandidatima za predsjednika stranke poput Mire Kovača ili Davora Ive Stiera", kaže izvor blizak Andreju Plenkoviću.

Osim Tomislava Karamarka, svoje kandidature ili mogućnost da se kandidiraju za novog predsjednika HDZ-a dosad su najavili bivši ministri vanjskih poslova Davor Ivo Stier i Miro Kovač.

Neki u HDZ-u smatraju da bi se kandidirati mogao i potpredsjednik stranke Tomislav Tolušić, te HDZ-ov gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. Penavina popularnost u stranci ispituje se i preko nedavno otvorenog profila na Facebooku “Ivan Penava - za predsjednika HDZ-a”.

Oni koji su pratili 304. Sinjsku alku nisu mogli ne zamjetiti da je Ivan Penava dobio daleko najjači pljesak od tamošnje publike, daleko veći od pljeska koje su dobili predsjednica Republike ili predsjednici Vlade i Sabora.

-To je jasan pokazatelj što narod misli, kazao nam je jedan od visokopozicioniranih HDZ-ovaca koji je promatrao ovogodišnje središnje alkarsko natjecanje.

 

M.M.