Izaslanstvu Vojske Srbije, koju čine zapovjednici s tamošnje Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije, zabranjen je ulazak u Hrvatsku, javlja Tanjug pozivajući se na srbijansko ministarstvo obrane.

Delegacija je, kako piše agencija, trebala biti prisutna na obilježavanju 'Dana jasenovačkih novomučenika' i njezin dolazak je bio najavljen, ali na graničnom prijelazu Bajakovo je, kako navodi Tanjug, zaustavljena, zadržana i pretresena.

U prtljazi su bile službene uniforme, što je, ističu u srbijanskom ministarstvu obrane, 'potpuno dozvoljeno i u skladu s pravilima službe', a hrvatski carinici su delegaciji rekli da ih ne mogu nositi.

Kako dalje piše Tanjug, članovi delegacije su bili spremni ostaviti uniforme i produžiti dalje u civilu, ako je to jedini razlog za zadržavanje, ali su im carinici, kako navodi agencija, priopćili da to nije razlog i da oni danas neće ući u Hrvatsku.

Delegaciji je izdana zabrana ulaska i vraćena je u Srbiju, a Tanjug je objavio i dokument na kojem je vidljivo da je uistinu donesena jedna takva odluka, ali iz njega nije jasan razlog za takav potez. Agencija pak piše da je u dokumentu naznačeno da delegacija nema odgovarajuću dokumentaciju kojom bi opravdala svrhu i uvjete svog boravka, kao i da nisu dostavljeni na uvid dokazi za putovanje iz drugog razloga.

Inače, na čelu srbijanskog ministarstva obrane je Aleksandar Vulin, koji je od travnja prošle godine u Hrvatskoj službeno 'persona non grata', što je postao zbog tadašnjeg istupa u kojem je ustvrdio da u Hrvatsku može doći samo po naredbi svog 'vrhovnog komandanta Vučića'.

Vučić je, kako prenosi Blic, rekao da Srbi moraju brinuti o svojim žrtvama 'kako im nitko ne bi zabranio da im odaju počast' najavljujući izgradnju memorijalnog centra u Donjoj Gradini, na teritoriju BH entiteta Republike Srpske.

- Očekujemo uskoro prijedlog jedne od najboljih svjetskih i američkih kompanija kako će izgledati memorijalni centar u Donjoj Gradini. Mi moramo brinuti o tome da nam nitko nikada ne bi zabranio da odajemo počast jasenovačkim velikomučenicima - rekao je Vučić novinarima u Nikincima u Vojvodini.

- Izjave koje sam čuo u Poljskoj bolje da ne komentiram - kazao je Vučić, aludirajući na tvrdnje hrvatske predsjedniceKolinde Grabar-Kitarovićtijekom obilježavanja 70 godina početka Drugog svjetskog rata u Poljskoj, koja je rekla da su Hrvati dali najveći doprinos antifašističkoj borbi.

 

M.M.