Gostujući u "Poligrafu" Hrvatskog radija, Zlatko Hasanbegović je naglasio kako je već dva desetljeća hrvatska politička elita podvrgnuta torturi tumačenja izjava Milorada Pupovca.

- Temeljna osnova simbiotskog odnosa između HDZ-a i Milorada Pupovca je ono što je izrekao Pupovac kada je rekao da se „takvi kao Andrej Plenković, plaćaju suhim zlatom”, a ta se vrsta zlata ne razbacuje. Dakle, potpuno je bespredmetno i ponižavajuće komentirati izjave gospodina Pupovca, istaknuo je.

Smatra da se Pupovac ne treba ispričati, ali niti biti djelom bilo koje Vladine većine.

- Treba li se ispričati? Ne treba. Ima li  pravo misliti što god hoće? Ima, zato što živimo u slobodnoj zemlji. Ono što je jasno, on ne smije, ne može i ne treba biti dio bilo koje Vladine većine, rekao je Hasanbegović.

SDP-ov Rajko Ostojić je istaknuo kako je ova koalicija došla prevarom birača na vlast.

- Vidite što se desilo s izjavom Pupovca o Plenkoviću. Od suhog zlata, do starog željeza. Meni je neshvatljivo da Pupovac uspoređuje Hrvatsku s NDH. Država koja nije imala Ustav i bila je ključni saveznik nacističke Njemačke i fašističke Italije. Država koja je imala rasističke zakone i koja je potpisala Rimski ugovor gdje je Hrvatsko primorje počelo u Kraljevici, a završilo na ušću Zrmanje pa onda Zadar, Šibenik, Split i svi otoci su bili Italija. Od svih otoka, mi smo imali Brač, Hvar i poluotok Pelješac, rekao je Ostojić i dodao kako HDZ tek čekaju dobri i pravi unutarstranački izbori.

Komentirajući ostanak SDSS-a u vladajućoj koaliciji Mario Kapulica (HDZ) je rekao kako će to biti trajna tema sve do parlamentarnih izbora.

- Saborska većina je rezultat dobre volje, a što se tiče koalicije sa SDSS-om, nema govora o ulasku i izlasku iz koalicije. Hrvatsku Vladu podržavaju zastupnici nacionalnih manjina i tu se može govoriti samo o nastavku ili uskraćivanju te zajedničke potpore, rekao je i dodao kako Vlada sigurno neće mijenjati svoju politiku.

Kapulica je rekao kako sve ovo što se događa diže razinu nervoze u svim taborima i strankama te da nitko ne gleda ravnodušno na situaciju.

- Ove godine u HDZ-u nema unutarstranačkih izbore i mi smo fokusirani samo na dobivanje predsjedničkih izbora i predsjedanje EU - zaključio je Kapulica.

 

M.M.