Iz Splita je došla vijest od koje su mnogi strahovali - policija je kod jednog čovjeka pronašla 40 ulaznica za dvoboj Hrvatska - Mađarska. Odmah je prepraćen u policijsku postaju, oduzete su mu ulaznice i sa svih su popisani brojevi. Poslane su u HNS na provjeru na čija su imena kupljene, piše Jutarnji list.

Istraga je pokazala da nijedno ime nije sporno, da se radi o hrvatskim građanima koji smiju na stadion, koje se ni na koji način ne povezuje s nogometnim huliganima, no pravo je pitanje znaju li oni da su na njihova imena kupljene ulaznice?

Prema pravilima svatko je imao pravo preko interneta ili na blagajni uzeti četiri ulaznice. Ne više. Već činjenica da ih je kod jedne osobe nađeno čak 40 postavilo je pitanje HNS-u o propustima o distribuciji. Kako se to moglo dogoditi?

Budući da je policija kod dotičnog ulaznice našla gotovo slučajno, pitanje je koliko je možda još takvih koji su nabavili poveći kontingent. Da se radi o običnim švercerima ne bi bilo dobro, a činjenica da je uhvaćen čovjek s takvim posjedom zabrinula je ljude u Savezu da se ne radi o organiziranoj akciji kako bi se na stadionu pojavili i oni koje HNS i policija u tome žele spriječiti. I koji bi mogli napraviti nerede.

Za utakmicu protiv Mađarske najavljena je rigorozna kontrola kod ulaza na stadion, na Poljudu će biti tri prstena provjere, organizatori uvjeravaju da će svaki gledatelj uz ulaznicu morati pokazati i osobnu iskaznicu i da će ući samo oni koji imaju kartu na vlastito ime.

Takva praksa se načelno primjenjuje, ali u praksi, da se ne bi stvarale gužve, bude i 'gledanja kroz prste'. Ako na Poljudu budu inzistirali na provjeri svakoga, potrajat će. No, bolje i to nego neredi ili prekid važne kvalifikacijske utakmice.

Tenzije iz lipnja

Podsjetimo, Udruga Naš Hajduk i Torcida još u lipnju su se izjasnili protiv gostovanja hrvatske nogometne reprezentacije u Splitu. Razlog takvog izjašnjavanja leži u njihovim nesporazumima s vodstvom HNS-a. Protiv gostovanja Vatrenih u Poljudu bila je i uprava NK Hajduk, koja je ovisna o ovim dvjema udrugama.

O održavanju utakmice hrvatske nogometne reprezentacije u Splitu očitovali su se tada i gradski vijećnici.

-Gradsko vijeće Grada Splita želi dolazak hrvatske nogometne reprezentacije u naš grad i odigravanje službene kvalifikacijske utakmice protiv reprezentacije Mađarske na Gradskom stadionu Poljud, priopćeno je tada iz Gradskog vijeća.

Zbog "dugogodišnjeg neprimjerenog i neprihvatljivog odnosa prema Splitu i Hajduku" zatražili su ispriku Hrvatskog nogometnog saveza, te dogovor svih strana.

-U interesu hrvatskog nogometa tražimo od Hrvatskog nogometnog saveza i HNK Hajduk žuran dogovor na zajedničkom sastanku, uz nazočnost predstavnika Grada Splita, a sve u svezi postizanja rješavanja brojnih devijacija i nagomilanih problema koji duže vrijeme opterećuju hrvatski nogomet, kao i zajedničkog dogovora vezano za organizaciju željenog nogometnog susreta u našem Gradu Splitu, kazali su tom prigodom Gradski vijećnici.

Slučaj svastike na travnjaku još nije riješen

Sredinom lipnja 2015., u vrijeme utakmice reprezentacija Hrvatske i Italije, na travnjaku stadiona u Poljudu pojavio se kukasti križ, odnosno svastika.

U potrazi za počiniteljima Policijska uprava splitsko-dalmatinska je, nedugo zatim, objavila videosnimku jedne od kamera na stadionu, na kojoj se vide dvije nepoznate osobe u trenutku preskakanja ograde. Međutim, niti spomenuti potez, kao ni druge aktivnosti, nikada nisu dale rezultata. Stoga su počinitelji ovog kaznenog djela i danas nepoznati.

U takvim okolnostima, nadolazeća kvalifikacijska utakmica između Hrvatske i Mađarske, koja se 10. listopada igra na stadionu u Poljudu, svakako je utakmica visokog sigurnosnog rizika.

 

M.M.