Savjet Vlade za Hrvate izvan RH u subotu je u Varaždinu počeo dvodnevnu sjednicu. Predsjednik Savjeta Ivan Grbešić  iznio je tom prigodom podatke prema kojima je od 1991. do 2011. iz dijaspore u Hrvatsku stiglo oko 100 milijardi dolara, a da po nekim pokazateljima svake godine u Hrvatsku stiže oko 2 milijarde eura.

Savjet Vladi pomaže u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate koji žive izvan granica Republike Hrvatske, a čine ga najugledniji predstavnici hrvatskih zajednica iz cijeloga svijeta i predstavnici najznačajnijih institucija u Republici Hrvatskoj.

- Na nama je da zajedno, strpljivo, uvažavajući okolnosti i mijenjajući ih, napravimo sve kako bi hrvatska zajedničak priča bila što jača, što bolja, što svjetlija, na dobrobit svih onih koji dolaze iza nas. U Hrvatsku dolaze potomci naših iseljenika i druge i treće generacije, rekao je u svojem izlaganju državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

Predsjednik Savjeta Ivan Grbešić upitao se boji li se i srami Hrvatska svoje dijaspore. Smatra da se netko boji jer je ukinuto ministarstvo zaduženo za nju, a kasnije je bilo i promjena u načinu glasanja te je smanjen broj zastupnika s 12 na 3.

Kazao je da su se Hrvati, iako su bili van Hrvatske, borili za nju na čelu s braniteljima u domovini. Pobrojao je i uspjehe koje su Hrvati napravili u svijetu od sporta do gospodarstva.

Također je dodao da veliki broj Hrvata dolazi u domovinu na godišnje odmore, a iznio je i brojke prema kojima je od 1991. do 2011. iz dijaspore u Hrvatsku stiglo oko 100 milijardi dolara, a da po nekim pokazateljima svake godine u Hrvatsku stiže oko 2 milijarde eura.

Grbešić je zaključio da "ako nije u interesu suradnja, onda se treba zapitati čiji se interesi služe".

- Imamo puno posla pred nama. Idemo raditi i zajedno graditi. Dame i gospodo, drage Hrvatice i Hrvati - nema predaje, rekao je u izlaganju među ostalim predsjednik Savjeta Vlade za Hrvate izvan RH Ivan Grbešić, pitajući se na koncu "Srami li se Hrvatska svoje dijaspore?".

Premijer Andrej Plenković u svojem izlaganju osvrnuo na Grbešićevo pitanje.

- Sam bih se kratko referirao na pitanje gospodina Grbešića srami li se Hrvatska svoje dijaspore. Mislim da je to krivo postavljeno pitanje. Hrvatska je ponosna na svoju dijasporu, ponosna na Hrvate u BiH i na Hrvate diljem svijeta. Ima nas u svim krajevima svijeta, a mnogi od vas daju doprinos domovini. To predstavlja jedno veliko jedinstvo hrvatskog naroda te zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske, istaknuo je Plenković.

Podsjetimo, hrvatsko iseljeništvo od Vlade zahtjeva promjenu izbornog zakona i uvođenje dopisnog glasovanja, stvaranje preduvjeta za gospodarska ulaganja i dodatno jačanje veza između iseljene i domovinske Hrvatske.

 

M.M.