Potencijalni kandidat za predsjednika Zoran Milanović (SDP) u zagrebačkoj je 'Tvornici' predstavio  svoj program.

- Moje najmoćnije oružje bit će moj govor. To je ono što predsjednik ima, a ako nema - ništa mu ne pomaže, a posebno ne veće ovlasti. Bit ću neka vrsta vrhovnog pravobranitelja Hrvatske, njezinog naroda, građana iako i sadašnja pravobraniteljica dobro radi svoj posao. Tu predsjednik može najviše neumorno upozoravati na probleme malog čovjeka koji živi od rada, a ne od zastare, ne od nedostatka dokaza, poručio je Milanović s prvoga velikog predizbornog skupa pod nazivom 'Potpuno normalan skup'.

Osvrćući se na aktualne prijepore u društvu ustvrdio je da antifašizam nije ideologija nego otpor, a da je njegova ideologija ideologija slabijih.

Milanović je rekao da je na današnji dan prije 30 godina Berlinski zid i da je vrijeme da se zapitamo gdje smo, jesmo li bolji, jesmo li sretniji, jesmo li pametniji, u kakvoj državi živimo.

- Imali smo tešku povijest, težu nego bilo koja zemlja u Europi, ali sada poručujem - ratovi su gotovi. Pobijedili smo u tim ratovima, od toga nema koristi. Onima koji su se borili, vječna zahvalnost, ali mi moramo naprijed, moramo stvarati normalnu državu. Država je tu da u njoj budemo zadovoljni, a je li danas tako? Tko je kriv? Nije ni bitno. Ovdje neću upirati prstom, ali neću ni šutjeti. Moje najmoćnije oružje bit će moj govor, najavio je.

Potporu Milanoviću dao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

- Ovo je savez koji može osigurati nužne promjene i otvoreni smo za suradnju sa svim progresivnim snagama koje Hrvatskoj žele dobro. Hrvatska mora krenuti naprijed. Početak promjena su predsjednički, a nastavak promjena parlamentarni izbori, rekao je čelnik SDP-a Davor Bernardić.

Milanovićevu predsjedničku kandidaturu  za sada podupire 13 stranaka SDP, HSS, GLAS, IDS, HSU, Demokrati, SNAGA, PGS, Reformisti, SU, Hrvatski laburisti, Međimurski demokratski savez i Zelena Pula.

 

M.M.