Da je u prošlu nedjelju održan drugi krug izbora, Kolinda Grabar-Kitarović osvojila bi drugi predsjednički mandat s 3,1% posto glasova više od Zorana Milanovića. HDZ-ova kandidatkinja osvojila bi 49,2%, a SDP-ov kandidat - 46,1%, pokazalo je istraživanje HRejting.

Pobjedi Kolinde Grabar-Kitarović poprilično bi pridonijeli birači Miroslava Škore. U drugom bi krugu dobila glas 2/3 njih (63,2%). Približno jednako toliko (65,8%), ali Kolakušićevih glasova, otišlo bi Zoranu Milanoviću.

Anketa pokazuje da bi aktualnoj predsjednici sraz sa Zoranom Milanovićem ipak bio nešto komotniji nego onaj s Miroslavom Škorom. I tu, istina, izlazi kao pobjednica, ali s trenutačnom razlikom od svega 2,6%.

Otegotna okolnost Kolindi Grabar Kitarović u srazu s Miroslavom Škorom je i pad biračke potpore u odnosu na listopad za više od 2,5%(-2,68%), dok je on sitno, ali ipak rastao (+0,13%), pa tako u konačnici dolazimo do 46,7% - Kolinda Grabar Kitarović, 44,1% - Miroslav Škoro.

Polovica (51,0%) Milanovićevih i 2/3 (60,8%) Kolakušićevih birača iz 1. kruga, u drugom bi izabrali Škoru.

I Škoro slavi u srazu s Milanovićem

Miroslav Škoro, kad bi u tom krugu za protivnika imao Zorana Milanovića, mogao proglasiti predsjednikom. Pobijedio bi s razlikom od 4% (3,8%). Škoro bi dobio gotovo polovicu (49,8%), a Zoran Milanović točno 46% glasova.

Na pobjedi u ovom srazu, Škoro bi ponajprije mogao zahvaliti HDZ-ovim, odnosno biračima Kolinde Grabar-Kitarović. Zaokružilo bi ga gotovo 80% (79,4%) njih. Dvije trećine (60,6%) Kolakušićevih, pak, i u ovoj se kombinaciji odlučuju za SDP-ova kandidata.

Škoro uvjerljiv protiv Kolakušića

Kad bi se, pak, u drugom krugu predsjedničkih izbora sučelili Miroslav Škoro i Mislav Kolakušić, trijumfirao bi Škoro. S gotovo 17,5% više od protivnika i sveukupno 55% (55,1%) osvojenih glasova, Škoro bi bio izborni pobjednik.

Kolakušića bi, pak, zaokružilo manje od 38% (37,7%) birača. Oni neodlučni kojih je trenutačno oko 7% (7,2%), ovdje ne bi imali nikakav utjecaj na rezultat.

Rezultati HRejtinga, dakle pokazuju da će Zoran Milanović izgubiti izbore u drugom krugu, bez obzira prođe li u drugi krug Kolinda Grabar Kitarović ili Miroslav Škoro.

 

M.M.