Predsjednik vlade bira svoje ministre, odgovara za njihov rad te snosi političku odgovornost za njihovo djelovanje. Svega smo se nagledali od 2000. godine, od Račana, Mesića, preko Sanadera, do Jadranke Kosor i Josipovića, no najopterećenija aferama (kriminalom) je bez premca Milanovićeva vlada.

U tom kontekstu, posegnimo za završnim riječima iz Ivanova Evanđelja: „i kad bi se sve redom popisalo, sav svijet, mislim, ne bi obuhvatio knjiga koje bi se napisale.“ No, ipak ćemo pokušati i podsjetiti hrvatske državljane tko je i što Zoran Milanović te što se pod njegovim vodstvom događalo.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Milanovićeva "ministarka" Vesna Pusić je financirala svoga brata Zorana Pusića novcem ministarstva vanjskih i europskih poslova kao i druge, protuhrvatski nastrojene nevladine (!) udruge i organizacije, zapravo proračunske parazite. Samo jednom odlukom je milijun, dakle 1.000.000,00 kuna običnim potezom pera dodijeljeno bez obrazloženja političkim podobnicima, štoviše i ministričinom bratu.

Državna revizija utvrdila je nepravilnosti u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova za mandata Vesne Pusić vezane uz isplate prema ugovoru o djelu, pisao je onodobno HRT. Od 2013. do kraja prošle godine administrativnoj tajnici zaposlenoj u Ministarstvu isplaćeno je gotovo 300 tisuća kuna bruto preko ugovora o djelu za poslove koje je trebala obavljati u sklopu redovitog rada.

Dvije velike investicije Ministarstva vanjskih i europskih poslova u mandatu Vesne Pusić, adaptacije i opremanja zgrada veleposlanstava u Bruxellesu i Washingtonu u ukupnoj vrijednosti od gotovo dva milijuna kuna, nisu obavljene prema propisu, pisala je Slobodna Dalmacija. Išlo se u prodaju, kupnju i adaptaciju novih rezidencija, bez razloga i povoda, bez pravila i bez ikakve transparentnosti. Ogroman je proračunski novac nestao, a ključni akter u tim nekretninskim pričama MVEP-a je Joško Paro, postavljen tamo uz blagoslov Ive Josipovića, Vesne Pusić i Zorana Milanovića.

Isto tako, prema javno dostupnim podacima i nalazu državne revizije, kao veleposlanik u Washingtonu Joško Paro je mimo propisa 2013. angažirao gospodarskog savjetnika "lokalno angažiranu osobu" i kroz cijeli period tog angažmana suprotno propisima, isplatio mu 1,32 milijuna kuna plus zdravstveno osiguranje za cijelu obitelj tog savjetnika, kao i troškove privremenog smještaja, prijevoza i reprezentacije.

Pokušaj Vesne Pusić da isposluje hrvatsko priznanje Palestine u zamjenu za potporu za Glavnu tajnicu UN-a, dakle da se Republika Hrvatska odrekne ključnih strateških partnera radi osobnog probitka ministrice koja nema završenu srednju školu – nije potrebno posebno komentirati.

Ministarstvo financija

Najveća pljačka imovine od Markovićeve privatizacije ’89. godine provedena je u predstečajnim nagodbama. Ministru financija je dano diskrecijsko pravo komu će oprostiti dug, a kome ne. Pravosudni epilog ne ćemo nikada imati jer se radi o najvećem kriminalu u modernoj hrvatskoj državi. Činjenica da Slavko Linić slobodno šeće ovom državom predstavlja potpuni pravni i moralni poraz ove države.

Bivša ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec zaustavila je ovrhu nad poduzećem OLT u vlasništvu Željka Biloša, čime je oštećen državni proračun za gotovo 9,5 milijuna kuna neplaćenog poreza. Suđenje je u tijeku, a u sve je upleten, osim Slavka Linića i bivši ministar i aktualni Plenkovićev koalicijski partner, Ivan Vrdoljak.

Unatoč fotografijama i audio snimci, Boris Lalovac nikad nije odgovarao zbog fizičkog zlostavljanja svoje supruge. To su valjda te progresivne i liberalne vrijednosti Milanovićevih najbližih suradnika.

Kad smo već kod Lalovca, zaboravilo se na njegova brata Miloša koji je stvarni suvlasnik koncesije žičare na Srđu u Dubrovniku zajedno s pokojnim premijerovim bratom Krešimirom Milanovićem. Ovu "zlatnu koku" spomenuti je dvojac tajno dobio na korištenje još početkom mandata Milanovićeve vlade.

Zoran Milanović je bio (?) pod istragom USKOK-a zbog pranja novca. Potvrdio je to u "Bujici" bivši ministar financija Slavko Linić, istaknuvši kako ima saznanja da je Milanović ispitan u policiji zbog sumnji u pranje SDP-ovog stranačkog novca, kazavši u emisiji: „Budimo iskreni, kada sam kao volonter bio zadužen za financije SDP-a, onda sam obaviješten o tome da je ta PR agencija (Madison Consulting, op.a.) dio novaca usmjeravala na tvrtku za koju je nalog dao Milanović! Imam takva saznanja i znam da se to događalo. S obzirom da to nije išlo preko računa SDP-a, u tom dijelu nemam papire, ali organi koji su za to zaduženi, mogu sve pronaći u PR agenciji i tvrtci koju je Milanović nominirao. Riječ je o iznosu od preko 300.000 kuna! Znam da je nekakva istraga o tome krenula, ali mene nitko o tome ništa nije pitao! - istaknuo je Slavko Linić i dodao da za sve postoje računi i dokazi.

Milanović je prijavljen USKOK-u zbog sumnji da je novac s računa SDP-a uplaćivao jednoj privatnoj PR agenciji temeljem fiktivnih faktura za usluge koje nikad nisu izvršene. Novac je kasnije preko treće osobe izvlačen i korišten za podmirivanje privatnih troškova predsjednika SDP-a.

 

Nastavlja se…

 

Josip Gajski

 

Vezani članci: