S obzirom da je Zoran Milanović bio predsjednik vlade, morao je znati za „afere“ (kriminal) ministara koje je sam postavio, uključujući i one iz HNS-ove kvote - Ivana Vrdoljaka i Anku Mrak-Taritaš

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja

Omogućiti legalizaciju svih bespravno izgrađenih objekata može se pojedincu činiti izvrsnom državnom mjerom jer umjesto rušenja, platit će i dobiti potvrdu od države da je s njegovom građevinom sve u redu.

Za vrijeme ministarskog mandata Mrak Taritaš pripremila je i provela tijekom 2013. sporni Zakon o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata. Tim se zakonom privilegiraju nelegalni graditelji u odnosu na sve građane koji su se ponašali regularno, kao i u odnosu na vlasnike/suvlasnike zemljišta na kojima se nelegalno sagrađeni objekt nalazi. Kad se svemu doda „hrvatski zaštitni brend – korupcija“, jasno je tko se okoristio katastrofalno legalizacijom sveg bespravno sagrađenoga.

Zagrebačka građevinska tvrtka Ing-grad d.o.o., koja je obnovila stan saborske zastupnice Mrak Taritaš i njezina supruga do lipnja 2017. nije naplatila potraživanje kada je građevinski poduzetnik Branislav Brizar, predsjednik uprave spomenute tvrtke, u Jutarnjem listu ispričao kako mu suprug zastupnice Mrak Taritaš već dvije godine izbjegava platiti račun od gotovo 644,8 tisuća kuna za obnovu stana u centru Zagreba. Mrak Taritaš najprije upitana o spomenutom računu tvrdila je da “ne zna o čemu je riječ”.

U imovinskoj kartici Mrak Taritaš navedeno je da je njezin suprug od svibnja 2013. zaposlen u tvrtki Lukoil Croatia i ima godišnja primanja u neto iznosu od 144.000 kuna. U imovinskoj kartici navedeno je da je njezin suprug vlasnik stana od 81,35 četvornih metara i da ga je stekao darovnim ugovorom.     U imovinskoj kartici Anka Mrak Taritaš navela je da je “približna tržišna vrijednost tog stana u trenutku podnošenja izvješća iznosila 750.000 kuna”, a kartica je, kako je navedeno, ispunjena 8. studenoga 2016.

U sudskom registru navodi se i da je Zlatko Taritaš prijavljen na adresi na kojoj je stan s početka teksta, a ta prijava je navedena uz podatke o tvrtki Vivi-ing d.o.o., čiji je čelni čovjek Zlatko Taritaš, a do 2012. bila je Anka Mrak Taritaš. Inače, tvrtka Ing-grad d.o.o. bila je angažirana i na poslovima nakon poplave u Gunji. Predsjednik Uprave Brizar tada je za Jutarnji list rekao da je njegova tvrtka u Gunji odradila poslove u ukupnoj vrijednosti od oko šest milijuna kuna. Izjavio je da je tvrtka isprva bila dio grupacije nekoliko tvrtki koje su mogle dobiti poslove ukupne vrijednosti do 40 milijuna kuna, no objasnio je da se njegova tvrtka rano povukla iz tog posla jer se njima nije pokazao isplativim.

Na svakom obnovljenom kvadratu u Gunji “pojavljuje se razlika od 5810 kuna za što je odgovorna isključivo bivša ministrica Mrak Taritaš jer ona je ta koja je sve držala pod kontrolom i o svemu je odlučivala”, upozorio svojedobno je Hrvoje Lucić, načelnik Gunje.

Uz obnovu u Gunji pojavilo se više ozbiljnih optužbi. Redakcija Bujice na uvid je dobila strogo povjerljive dokumente iz kojih je vidljivo da je Policijski Uskok ozbiljno istraživao ne samo izgradnju tijekom obnove u Gunji po 1700 eura za kvadrat i četke za WC od 280 kuna, već se pod istragom našao i cijeli niz tvrtki iz Vinkovaca, Osijeka, Đakova i Zagreba zbog sumnji u namještanje poslova, protuzakonite provizije i milijunske pronevjere u poslovima rušenja kuća i odvoza smeća na poplavljenom području Županjske Posavine tijekom 2014. godine.

 Neugodna afera koja povezuje Anku Mrak-Taritaš, a koja bi istražitelje mogla dovesti do aktualnog čelnika HNS-a Ivana Vrdoljaka – vezana je uz izgradnju 38 POS-ovih stanova u Osijeku, otkrila je svojevremeno  Bujica. U studenom 2013. godine, kao ministrica graditeljstva upravo je Mrak-Taritaš izdala pozitivno mišljenje za otkup zemljišta na kojem će se graditi stanovi i to po višestruko većim cijenama od realnih. Iako je prema informacijama Bujice – predmet Gunja sredinom svibnja 2017. iz osječkog Policijskog Uskoka prebačen u Zagreb, a njihove informacije govorile su da se u lipnju, odmah nakon drugog kruga lokalnih izbora – spremaju uhićenja – postupak je po svemu sudeći negdje zapeo.

Nakon dolaska na ministarsku dužnost pojavila se i u aferi oko Plinacroa, državne tvrtke koja je “pripala“ HNS-u a u koju je nakon fiktivnog natječaja zaposlen njen suprug Zlatko Taritaš.

Ubrzo je Zlatko Taritaš izabran u Vijeće za natjecanje Hrvatskoga jedriličarskoga Saveza nakon što je njegova supruga i HNS-ova ministrica postala predsjednica Saveza! Do tada nije obnašao nikakve ozbiljne dužnosti u Savezu, niti je jedriličarski trener, niti je sam bio ozbiljni jedriličar, navodi Slobodna Dalmacija. Tako je ministrica u Jedriličarski savez dovela supruga, a sinu jedriličaru (svrstan u treću kategoriju reprezentativaca) dala 50.000 kn.

Anka Mrak Taritaš imenovala je samu sebe u ispitno povjerenstvo za polaganje stručnog ispita za područje arhitekture te je za to primila naknadu od 38.950 kuna u četiri godine. Mrak Taritaš je na toj dužnosti bila u vrijeme dok je bila ministrica graditeljstva i prostornog uređenja, a prihode koje je na taj način stekla nije prijavila.

Ministarstvo gospodarstva

Za vrijeme Milanovićevog ministra Ivana Vrdoljaka uvedeni su razdjelnici kako bi zamjenili kalorimetre koji su bili skuplji, međutim onima koji nisu ugradili razdjelnike počeli su od HEP-a stizati puno skuplji računi za grijanje. Pod zakonskom obvezom ugradnje istih, kazna je između deset i pedeset tisuća kuna.

HNS-ov bivši ministar i Plenkovićev aktualni koalicijski partner, Ivan Vrdoljak, ne vidi korupciju u aferi s razdjelnicima. Na pitanje zašto nisu napravili studiju isplativosti, bivši ministar Ivan Vrdoljak rekao je kako su stručne službe procijenile da to nije potrebno. Građani su tako prevareni za milijarde kuna. Cijelo vrijeme isticano je da će ugradnjom razdjelnika građani uštedjeti, a što je zapravo bila obmana.

 Protiv Ivana Vrdoljaka podignuta je i zatim potvrđena optužnica zbog prijetnji hrvatskom članu nuklearne elektrane Krško. Prema pisanju medija Vrdoljak je inzistirao da Perhanić podnese ostavku na mjesto člana uprave Nuklearne elektrane Krško. Perharić je Vrdoljaka prijavio i optužio kako mu je poručio da se više ne smije pojavljivati na poslu, a ako to ipak učini, “prijavit će ga Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu vanjskih poslova i USKOK-u”. Prema pisanju Telegrama, u optužnici stoji i navodni citat Vrdoljaka: “Zagorčat ću život tebi, tvojoj djeci i tvojoj obitelji”.

Kada je 2016. godine Vrdoljak napustio ministarski položaj, otkrivene su manipulacije u dodjeli bespovratnih sredstava i, iako ne protiv Vrdoljaka osobno, protiv odgovornih osoba dignuo kaznenu prijavu. Model je bio sljedeći: objavio bi se javni poziv, tko bi prvi doznao i među prvima se prijavio on bi i dobio novac. Vrijeme predaje dokumentacije igralo je značajnu ulogu. Povjerenstvo koje je ocjenjivalo one koji su prošli nije imalo jasne kriterije.

Linić, Pusić, Vrdoljak, Pejnović – Svi oni odgovorni su jer su dali suglasnost za to da se državni proračun ošteti za oko 3,5 milijarde kuna. Riječ je o protuzakonitoj i štetnoj privatizaciji Croatia osiguranja.

Sindikati su onodobno tvrdili kako je ATO inženjering d.o.o., firma koju je Vrdoljak prenio na bivšu suprugu. Ta firma, dodaju sindikati, dobivala je gotovo sve poslove koje HEP, najčešće nepotrebno, raspisuje putem aranžiranih natječaja, pa ih onda ATO-inženjering d.o.o. prepušta podizvođačima uz 30 do 40 posto provizije. Druga firma, koju je ministar osmislio isključivo za biznis s HEP-om, je Terra d.o.o. i koja nominalno glasi na Juliju Đanić, suprugu Gorana Đanića, načelnika Podgorača kod Našica, inače kuma ministra Vrdoljaka s kojim je ovaj “jako dobro” poslovao dok je bio zamjenik gradonačelnika Osijeka.

Ništa od svega navedenoga nije imalo sudski epilog. S obzirom da je Zoran Milanović bio predsjednik vlade, dakle morao je znati za „afere“ (kriminal) ministara koje je sam postavio, u barem jednu stvar možemo biti sigurni – postane li Milanović predsjednik Republike, ne će postojati ni teoretska mogućnost da se procesuira Ivana Vrdoljaka i Anku Mrak-Taritaš.

 

Nastavlja se…

 

Josip Gajski

 

Vezani članci: