Na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je ponovljeno suđenje u slučaju "Fimi media". Prvooptuženi, bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader nastavio je s iznošenjem svoje obrane. Odbacuje, kako kaže, konstruiranu optužnicu, a sve za što ga se tereti nastoji prikazati da je za to odgovoran HDZ.  

Na početku današnjeg ročišta Sanader je želio opovrgnuti medijske napise da je rekao kako ga je Ivan Jarnjak izdao. To bi značilo da sam nešto kriv. "On me je lažno teretio", rekao je Sanader, uz opasku da je Jarnjak izmislio priče. "Prebacio je ono što je on radio na mene", kazao je Sanader.

Potom je govorio o o svojem životu u Austriji i povratku u Hrvatsku početkom 90-ih i što je sve radio do 39. godine kad je izabran u vladu. Tvrdi da, je "nesrazmjer u imovini" nastao jer u financijskom vještačenju ispada da je radio tek od 1992., a kaže - radi od druge polovice sedamdesetih. I to kao dopisnik Spotskih novosti iz Austrije, urednik u studentskom listu. Predavao je vjeronauk, a radio je i u marketinškoj agenciji. Prodavao je i Pervanove fotografije, a devedesetih bio suvlasnik firme Papa GMBG.

Sanader kaže da je u HDZ-u isključivo predsjedništvo donosilo financijske odluke, a ne on kao predsjednik. Kao i na prvom suđenju, Sanader tvrdi da je i Ivan Jarnjak, bivši tajnik i financijski operativac HDZ-a, bio pod istragom zbog Fimi medije. Iako je Jarnjaka, kako kaže, spasio od Haškog suda, on je lažno svjedočio kako bi spasio svoju kožu. Poznati sastanak s 15 šefova državnih tvrtki i institucija nije sazvao kako bi im naložio da posluju s Fimi medijom nego jer se kao premijer brinuo za njihovo poslovanje.

Ponovljeno suđenje koje je počelo još 2016. prekinuto je zbog bolesti Nevenke Jurak, vlasnice agencije po kojoj je i nazvana korupcijska afera, u srpnju 2018. kada je Sanader trebao iznijeti svoju obranu. Nevenka Jurak u međuvremenu je preminula. Sanader od početka postupka odbacuje krivnju i tvrdi da je žrtva političkog postupka što su ga pokrenuli njegova nasljednica Jadranka Kosor i tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Uz Sanadera koji je ranije u ovom slučaju nepravomoćno dobio devet godina zatvora i stranke kažnjene s pet milijuna kuna, na optuženičkoj klupi su i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Ratko Maček. Sanader, koji izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaja Planinska, u prosincu je nepravomoćno osuđen za mito primljeno od mađarskog MOL-a, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke.

 

M.M.