DORH bi trebao provjeriti i razjasniti je li istina da je Dragan Lozančić zloupotrijebio svoj položaj kako je tvrdila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, zbog čega 2016. smijenjen s mjesta šefa Sigurnosno obavjštajne agencije, rekao je SDP-ov predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić.

- Predsjednica je Lozančića optužila bez ikakvih dokaza. Ona je rukovodila sigurnosnim sustavom i ne može ne dati objašnjenje zašto je netko smijenjen već samo reći da je on radio nešto što je suprotno zakonu ili je zloupotrijebio položaj. To je bilo dovoljno osnove da DORH pokrene izvide, kaže Ostojić.

- Čekat ćemo odgovor DORH-a u ponovljenom pokušaju. Ja ne sugeriram što trebaju napraviti. Treba se znati zašto je otišao, dodao je Ostojić.

Komentirao je i navode o mogućem povlačenju Hrvatske vojske iz Afganistana.

- Moram reći da je to stvar izvršne vlasti. Ovo igranje samo govori koliko se podanički postavljaju. Siguran sam da će izabrani predsjednik Zoran Milanović biti u prilici da najbolje to ocijeni i da poduzme one radnje zajedno s premijerom Andrejom Plenkovićem oko zaštite interesa RH, zaključio je.

Sudeći prema pisanju medija, gotovo je sigurno da će savjetnik predsjednika Republike za nacionalnu sigurnost i obranu biti Dragan Lozančić, nekadašnji ravnatelj SOA-e, koji je s te pozicije morao otići na inzistiranje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Trenutačno je Dragan Lozančić savjetnik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. Ukoliko nakon inauguracije Lozančić s Milanovićem doista “preseli” na Pantovčak, onda se može kazati kako jedan od Milanovićevih ključnih suradnika dolazi iz najbližeg okružja Davora Božinovića, inače međunarodnog tajnika HDZ-a.

 

M.M.