Ministar pravosuđa rekao je novinarima uoči užeg kabineta Vlade da je neprihvatljivo članstvo glavnog državnog odvjetnika u masonima te da se očekuje i njegova ostavka. 

- Bez obzira što je takva udruga registrirana po hrvatskim zakonima. Njezino djelovanje je prikriveno jednim velom tajne, članstvo također i predstavlja potencijalni rizik za djelovanje i glavnog državnog odvjetnika, ali i drugih koji su eventualno članovi takvih organizacija. Razgovarao sam sinoć s glavnim državnim odvjetnikom, vidjet ćemo njegove korake, a moram reći da očekujem čak i njegovu ostavku. Ako to ne bude, onda ćemo analizirati dalje, rekao je ministar Bošnjaković.

Vjeruje da će, ukoliko Jelenić ne ponudi ostavku, Vlada pokrenuti postupak.

- Time što sam vam rekao da mi ovo nije prihvatljivo, mislim da se može zaključiti kakav je moj stav i kakav bi trebao biti epilog. Da li će Jelenić postupiti na taj način ili ne, to je njegova osobna odluka. Ukoliko toga ne bude mislim da će Vlada tada pokrenuti postupak, kazao je.

Dodao je da nije znao da je Jelenić u masonima jer bi tada, kako kaže, odluka bila sasvim drugačija.

- Neprihvatljivo nam je to. Time ujedno ne želim reći da je on bilo kakve odluke donosio pod utjecajem i refleksijom svoga članstva. O njemu i dalje mislim da je stručna osoba i duboko vjerujem da sve što je radio, da je to bilo savjesno. Međutim ovo članstvo stvara potencijalni rizik, zaključio je Bošnjaković.

Podsjetimo, Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić potvrdio je jučer pisanje tjednika Nacional koji je na naslovnoj stranici donio vijest kako je Jelenić mason. Također, Jelenić je pojasnio da je odbio prijedlog policije o zadržavanju u pritvoru vlasnice i urednika portala Dnevno.hr i unatoč činjenici da je šef masonske lože Nikica Gabrić pokušao utjecati na njihovo zadržavanje u pritvoru.

Gostujući u jutros u programu N1 televizije, Jelenić je otkrio  da u ovom trenutku ne razmišlja o ostavci te se osvrnuo na moguće pogodovanje  u kontekstu slučaja iznude Nikice Gabrića, koji je također član masonske lože.

- Nikakvog pogodovanja nije bilo. U ovom trenutku ne razmišljam o ničemu, samo razmišljam o tome da ovaj predmet završim zakonito u mjeri u kojoj ja mogu utjecati na to. Bit će sve javno ako dođe do suda, rekao je Jelenić.

 

M.M.