Čelnici Hrvatskih suverenista u nedjelju su osudili vandalski napad na obiteljsku kuću saborskog zastupnika i predsjednika te stranke Hrvoja Zekanovića ističući da “poruke zastrašivanja i osvete neće proći”.

Pero Kovačević je na konferenciji za novinare u Zagrebu rekao da Suverenisti od policije traže da Zekanoviću i njegovoj obitelji pruže učinkovitu zaštitu.

Također, traže pokretanje hitne istrage kako bi se otkrili, kako su rekli, i nalogodavci i počinitelji tog nedjela.

“To je poruka zastrašivanja Hrvoja Zekanovića i Hrvatskih suverenista, poruka osvete Zekanoviću i Hrvatskim suverenistima te upozorenje da će oni tzv. ugroženi – čiji nalogodavci stoje iza svega – svoje sinekure braniti do kraja. To im neće proći”, rekao je Kovač te poručio da ih se Hrvatski suverenisti ne boje.

Umirovljeni general Željko Sačić rekao je da “ta bagra” napada obitelji i jasno daje do znanja kako se ne slaže s ničim što je prihvatljivo u normalnim demokratskim društvima.

Cijeli je događaj povezao s iscrtavanjem svastike na splitskom Poljudu.

“To je sve isti rukopis. S jedne strane imamo napade velikosrpskih ekstremista, čija je podloga nažalost i u Saboru. S druge strane, naša policija i udruge civilnog društva reagirale su kada je netko bacio krišku limuna na Milorada Pupovca i tada je cijelo društvo bilo na nogama, a danas kada postoji eklatantan primjer nasilja na obitelj Zekanovića – civilno društvo i političari šute. Imamo dvostruke kriterije i mjerila. Mi hrvatski domoljubi smo ugroženi u vlastitoj domovini”, poručio je Sačić.

Pozvao je policiju da hitno pronađe počinitelje i nalogodavce tog čina, jer, rekao je, “ako su u Đevrskama ili Rijeci pronašli počinitelje napada na tzv. ugrožene Srbe, onda istim marom moraju pronaći i one koji tim činom ugrožavaju demokratski poredak u zemlji”. Upozorio je i da se, u protivnom, može dogoditi da netko sam uzme pravdu u svoje ruke, što ne bi bilo dobro.

Jure Vujić simptomatičnim smatra i da se takav čin političkog vandalizma dogodio dan prije nego su Hrvatski suverenisti izašli u javnost s porukom da će uskoro za parlamentarne izbore predstaviti kompletan suverenistički program.

“Taj čin političkog vandalizma događa se i dan nakon što je Zekanović u Hrvatskom saboru imao žustru raspravu”, ocijenio je. Pozvao je da svi saborski zastupnici, institucije i javnost osude taj tip borbe “ulične urbane gerile” koji ne doprinosi širenju pluralizma i političke snošljivosti.

Kukasti križ i slovo ‘U’ osvanuli su u subotu ujutro na kući zastupnika Hrvoja Zekanovića (HRAST) u Šibeniku, policija o tom događaju provodi očevid, a Zekanović je ranije takve prijetnje njemu kao izabranom zastupniku u Hrvatski sabor ocijenio ozbiljnim presedanom.

 

M.M.