Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, Arsen Bauk, u ponedjeljak je protiv organizatora karnevala u Imotskom podnio kaznenu prijavu jer paljenje lutke gay para s djetetom smatra javnim pozivom na nasilje i mržnju zbog spolne orijentacije, a ne karnevalskim običajem u kojem se spaljuje i izruguje moćnike, piše Jutarnji list.

Također, stranka GLAS najavila je u ponedjeljak da će podnijeti kaznenu prijavu protiv organizatora karnevala.

Gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić iz HDZ-a je za Dalmatinski portal izjavio kako se Grad Imotski nikada nije miješao u organizaciju karnevala, pa neće ni sada.

"Znate da se alegorijski spaljuje ono što je točka prijepora, oko čega se u javnosti lome koplja. Razumijem da su se neki osjetili povrijeđenima, ali to sigurno nije bila namjera organizatora", rekao je gradonačelnik.

Iz DORH-a poručuju da su zaprimili kaznenu prijavu.

"Možemo vas izvijestiti kako je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu usmeno obaviješteno od strane policije da su na zapisnik zaprimili kaznenu prijavu zbog kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju. Nakon što kaznena prijava bude dostavljena ovom državnom odvjetništvu, razmotrit ćemo njen sadržaj i utvrđene činjenice, a ako ocijenimo da su prikupljeni podaci dostatni za donošenje odluke, donijeti državnoodvjetničku odluku o kojoj će javnost će biti pravodobno izviještena", odgovor je Općinskog državnog odvjetništva u Splitu.

Miro Kovač: Napadi na karnevalsku satiru u Imotskome podsjećaju na vremena jednoumlja i verbalnog delikta

Kandidat za predsjednika HDZ-a Miro Kovač poručio je u ponedjeljak kako napadi na karnevalsku satiru u Imotskome podsjećaju na vremena jednoumlja i verbalnog delikta, dok je potpredsjednik stranke Milijan Brkić rekao kako su te poruke glas naroda koje treba znati prepoznati.

„Slušamo i čitamo danas napade na jučerašnju karnevalsku satiru u Imotskome. Napade uglavnom od ljudi koji su šutjeli, a time i odobravali, kada su se, primjerice, iz proračuna financiranih Novosti, izrugivale poginulim hrvatskim braniteljima, Katoličkoj crkvi u Hrvata, općenito tradicionalnim hrvatskim vrijednostima. Dvostruka su njihova mjerila. Sve to podsjeća na vremena jednoumlja i verbalnog delikta”, napisao je Kovač na svom facebook profilu.

Istaknuo je i da se uvijek borio protiv takvog shvaćanja “slobode” te će to nastaviti i činiti.

„I sada kao kandidat za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice, koja je na današnji dan prije 30 godina održala svoj Prvi opći sabor i prednjačila u skidanju okova jednoumlja u Hrvatskoj. I u tome uspjela! Nastavit ću se boriti za toleranciju i protiv mentalnog komunizma”, napisao je Kovač.

 

M.M.