Gradonačelnik Vukovara i kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a na unutarstranačkim izborima 15. ožujka Ivan Penava najavio je u ponedjeljak kako je prikupljen dovoljan broj potpisa te će u petak Miro Kovač, Davor Ivo Stier i on predati potrebne potpise za unutarstranačke izbore u HDZ-u.

-Osim Vukovarsko-srijemske županije i Slavonije općenito zahvalio bih se članovima HDZ-a u Dalmaciji i gradu Zagrebu na prikupljenim potpisima.-istaknuo je Penava.

Penava je ponovio kako je opstrukcija za prikupljanje potpisa bilo te kako je bilo različitih načina sputavanja članstva kako bi im se onemogućilo potpisivanje.

-Treba voditi računa da ovakvih događanja ne bude u budućnosti kroz jedan ukupni iskorak demokratizacije unutarstranačkog izbornog procesa te da se članovi ne izlažu bilo kakvome pritisku smislu odabira kandidata za kojeg bi se htjelo glasati.- kazao je Penava.

Spomenuo je i apsurdnu brojku od 211.000 članova kojom se trenutno barata u HDZ-u jer, tvrdi on, u stvarnosti HDZ ne broji više od 100.000 članova. Svoje tvrdnje Penava je potkrijepio primjerom malog mjesta Opatovac nadomak Vukovara koje na nekakvom popisu ima oko 80 članova.

-Od toga broja njih 15-20 su već godinama mrtvi, 20-30 ih tu ne živi jer su odselili, tako da realna brojka trenutno u HDZ-u ne prelazi 100.000 članova.- rekao je Penava.

Dodao je kako se povezano s tom brojkom postoji i kuriozitet da za mjesto zamjenika predsjednika HDZ-a treba prikupiti veći broj potpisa nego za kandidata za predsjednika RH.

M.M.