Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije podatke o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj. U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježen najveći porast do sada.

U protekla 24 sata imamo novih 96 oboljelih, što je ukupno 963. Preminulih je šest, na respiratoru su 34 bolesnika. 73 osobe su ozdravile. ''Nema razloga za opuštanje jer opuštanja ne smije biti'', rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Na pitanje kakva je Hrvatska u odnosu na druge zemlje, ministar Beroš rekao je da dobro stojimo.

''Dopustite mi da se na današnji dan obratim sportskim rječnikom, ne znamo u kojoj smo fazi utakmice, jesmo li na kraju prvog ili drugog poluvremena, ali ako treba, igrat ćemo i produžetke. Moramo i dalje striktno provoditi mjere'', rekao je ministar.

Zahvalio je na potporama koje dobiva Stožer.

''Mi nismo tim koji igra, cijeli hrvatski narod igra utakmicu protiv koronavirusa'', kazao je.

Danas je predstavljena "e-Propusnica", usluga koja povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite. Uslugom e-Propusnica omogućit će se jedinstveno mjesto pristupa izdanim propusnicama, čime će se smanjiti mogućnost zlouporabe te će sustav kontrole izdanih propusnica biti učinkovitiji, priopćeno je iz Ministarstva uprave.

Također, omogućit će pomaganje u identifikaciji osoba koje krše mjere samoizolacije, dodaje se. Propusnice će i dalje izdavati poslodavci, liječnici i civilna zaštita u skladu s odredbama iz odluke Stožera, no sve će podatke o onima za koje izdaju propusnice morati upisivati u aplikaciju te će tim podacima raspolagati državna tijela.

"Građani je mogu pokazati u elektronskom i fizičkom obliku. Mogu se koristiti na mobilnom uređaju, PDF propusnica ima qr kod", rekao je ministar Božinović.

 

M.M.