Dan Oružanih snaga RH, Dan Hrvatske vojske (HV) i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV) obilježava se 28. svibnja, u spomen na formiranje i svečanu smotru Zbora narodne garde, preteče Hrvatske vojske, 28. svibnja 1991.

Na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman" održan je poseban program. Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović nakon pregleda počasne postrojbe uručio je činove i pohvale pripadnicama Hrvatske vojske. Na Pantovčaku će poslijepodne biti upriličen i svečani prijam.

Visoko izaslanstvo položilo je jutros vijence kod spomenika "Glas hrvatske žrtve Zid boli", Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, grobnice dr. Franje Tuđmana na Mirogoju, te Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata na Krematoriju.

Svetu misu zadušnicu za stradale u Domovinskom ratu u crkvi "Sveta Mati Slobode" predvodit će vojni biskup mons. Jure Bogdan.

Podsjetimo, na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici na današnji dan 1991. godine, prvi put održana je službena smotra postrojbe koja je predala prijavak tadašnjem hrvatskome predsjedniku i vrhovnom vojnom zapovjedniku Franji Tuđmanu, a taj čin označio je osnivanje Oružanih snaga. Pogledajte povijesnu priču Martine Klaić o razvoju hrvatskih Oružanih snaga koje su izrasle iz legendarnog Zbora narodne garde.

 

M.M.