Više od 10 osoba uhićeno je u sklopu istrage povezane s vjetroelektranama Krš-Pađene kod Knina.

Među uhićenima su predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i voditelj splitske uprave Ivan Melvan, državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac, HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta u Ministarstvu poljoprivrede te članica HDZ-a Ružica Njavro.

Odvjetnik Gulišija: Rimac je apsolutno bila iznenađena

Odvjetnik Josipe RimacVinko Gulišija u večernjim je satima u petak potvrdio da je njegova klijentica ispitana u prostorijama USKOK-a.

"Tereti je se za kaznena djela trgovine utjecajem i davanje mita. Iscrpno je iznijela obranu", rekao je Gulišija. "Na pitanja nije odgovarala, ali ne iz tehničkih razloga već zbog umora. Htjeli smo ovo što prije završiti, ali je praktički odgovorila na sve i objasnila je sve što joj se stavlja na teret."

Gulišija je potom rekao kako je Rimac reagirala na uhićenje. "Apsolutno je bila iznenađena. Ja isto ne vidim da je ona počinila bilo kakvo kazneno djelo, međutim o tome ćemo nešto kasnije. Idemo dalje u borbu", rekao je.

Nadalje, Gulišija je rekao da ne može komentirati priopćenje tvrtke C.E.M.P. koja je u petak ustvrdila da su ju Hrvatske šume "ucijenile za šest milijuna kuna". "Rado bi komentirao, ali ne smijem", rekao je.

Investitor se obrušio na Hrvatske šume

Naime, investitor u vjetroelektrane C.E.M.P. odbacio je u petak, vezano uz uhićenja i spominjanje projekta vjetroelektrane Krš-Pađene, navode o bilo kakvim nezakonitim radnjama i kažu da to vrlo lako mogu dokazati iz postojeće dokumentacije pri svim nadležnim tijelima u tom projektu.

Što se tiče njihova odnosa s Hrvatskim šumama, navode: ne samo da im Hrvatske šume nisu pogodovale u tom projektu nego su im svojim odlukama i radnjama činile izravnu financijsku štetu te onemogućavale provedbu projekta odgađanjem izdavanja uporabne dozvole te primopredaje izgrađenih šumskih putova. 

"Sukladno obavezi iz potpisanog ugovora, C.E.M.P. je angažirao izvođače i izgradio ugovorene putove te platio gotovo 30 milijuna kuna, dok su Hrvatske šume izvedene putove 18 mjeseci od završetka istih izbjegavale preuzeti bez ikakvog pojašnjenja, da bi tek nakon 18 mjeseci od poziva da ih preuzmu poslali procjenu vrijednosti radova na iznos od 9 milijuna kuna... Hrvatske šume pozivale su se i na nezakonite posebne uvjete da spriječe puštanje u rad vjetroelektrane koja je projekt od interesa za Republiku Hrvatsku, a sve s ciljem nezakonitog pritiska i ucjene. Štoviše, ucijenile su investitora da plati iznos od preko 6 milijuna kuna na ime prava služnosti te odbile izvršiti prijeboj tražbina", stoji u njihovom priopćenju.

USKOK sumnjiči Rimac za primanje mita

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, USKOK, između ostaloga, sumnjiči Josipu Rimac, da je dogovorila isplatu 45 tisuća eura mita sa šefovima tvrtke Lager Bašić Milenka Bašića i Dragana Stipića, koji vode tvrtku CEMP, za ishođivanje dozvola za njihovu vjetroelektranu Krš-Pađene. Naime, taj je tvrtka zbog nepravilnosti u izgradnji dijela vjetroelektrane dobila negativno mišljenje Hrvatskih šuma na tehničkom pregledu. Rimac je, kako je se tereti, utjecala na šefove Hrvatskih šuma da to negativno mišljenje povuku, što su oni i napravili.

Mito joj je navodno trebalo biti isplaćeno na specifičan način. Naime, CEMP je ugovorio policu osiguranja za vjetroelektrane u Generali osiguranju preko njihove agentice Nediljke Radić, sestre Josipe Rimac, a ona je dio brokerske provizije u iznosu od 45 tisuća eura, sukladno prethodnom dogovoru, prema tvrdnjama USKOK-a, trebala navodno proslijediti Josipi Rimac.

Vlada je ekspresno, na telefonskoj sjednici, razriješila dužnosti državnu tajnicu u Ministarstvu uprave Josipu Rimac te pomoćnicu ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Anu Mandac.

 

M.M.