Sve stranačke organizacije HDZ-a poslale su prijedloge imena za liste za parlamentarne izbore u središnjicu stranke. Nositelji lista su više-manje definirani, no ostaju otvorena pitanja vodećih imena za dalmatinske izborne jedinice i dijasporu.

Vodstvo stranke i dalje želi vidjeti kao nositelja liste u 10. jedinici Damira Krstičevića, koji je na zadnjim parlamentarnim izborima imao najviše preferencijalnih glasova nakon Plenkovića, no on sam još nije odlučio, piše Jutarnji list.

HDZ u Dalmaciji nema tako jako ime pa lokalni čelnici smatraju da bi zbog važnosti ove izborne jedinice za stranku listu trebao nositi šef stranke, ako Krstičević ne bude htio, no Plenković je jučer u razgovoru za HRT rekao kako će biti nositelj liste u prvoj izbornoj jedinici.

HDZ-u će u Dalmaciji prijetiti Ruža Tomašić koja će nositi listu Domovinskog pokreta i Božo Petrov kao nositelj Mostove liste.

Dalmatinske županijske organizacije, kako doznaje Jutarnji list, poslale su čak 50 do 60 imena kao prijedloge za listu. Splitska županija imat će 10 imena na listi, a Dubrovačka četiri. Od splitskih HDZ-ovaca na listi će se sasvim sigurno naći predsjednik ogranka Petar Škorić, gradonačelnik Andro Krstulović Opara, vjerojatno i Ante Bačić, te još jedna osoba od predloženih imena – Krešo Čaljkušić, Jelena Hrgović, Marija Čizmić, Ante Šošić, Ante Mihanović, Mirjana Čagalj, Zrinka Mužinić Bikić i Vedrana Šimundža Nikolić. Kad je riječ o dubrovačko-neretvanskom HDZ-u, na listi će se sigurno naći Branko Bačić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i vjerojatno župan Nikola Dobroslavić. Državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matošić nije predložen, kao ni Sanja Putica.

Na listi će sasvim sigurno biti i neki od HDZ-ovih načelnika i gradonačelnika iz Dalmatinske zagore i Cetinske krajine poput gradonačelnika Trilja Ivana Šipića, načelnika Hrvaca Dinka Bošnjaka, a iz Sinja bi mogli biti predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić i alkarski vojvoda Boško Ramljak koji su nedavno i bili kod Plenkovića, te Anđelko Bilandžić, predsjednik Gradskog vijeća Sinja i šef sinjskog HDZ-a.

Nije jasno ni tko će nositi 9. jedinicu. U HDZ-u postoji dilema je li bolje da nova potpredsjednica stranke Zdravka Bušić nosi tu listu ili da ipak ide u dijasporu. Ne bude li ona nosila listu u 9. jedinici, kao mogući nositelji spominju se politički tajnik Ante Sanader, koji je iz Kaštela, ali i ministar uprave Ivan Malenica te bivša gradonačelnica Vodica Branka Juričev-Martinčev. Moguće je i da će se na listi naći ličko-senjski župan Darko Milinović koji je izbačen iz HDZ-a.

Kad je riječ o “zagrebačkim jedinicama”, HDZ želi na čelu druge izborne jedinice vidjeti generala Mladena Markača i krajem tjedna će se znati je li pristao nositi listu. Bit će tu mjesta i za glavnog tajnika stranke Gordana Jandrokovića, koji se spominje i kao nositelj u toj izbornoj jedinici ne bude li Markač pristao. Šestu izbornu jedinicu sigurno će nositi ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a za listu su predloženi i predsjednik županijskog HDZ-a Dražen Barišić, te Mato Čičak. Sedmu će nositi ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a na listi će se u toj izbornoj jedinici sasvim sigurno naći i Davor Ivo Stier, kao jedini iz Plenkovićeve oporbe koja je izgubila na unutarstranačkim izborima. Treću izbornu jedinicu nosit će ministar gospodarstva Darko Horvat, a četvrtu župan osječki Ivan Anušić.

U toj će izbornoj jedinici, doznajemo, na listi biti i šef Hvidre Josip Đakić, ministrica Vesna Bedeković, te generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić. Petu izbornu jedinicu nosit će potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, a na listi će se naći i ministri Josip Aladrović i Mario Banožić, ali moguće je i bivša ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac. Osmu jedinicu nosit će ministar prometa Oleg Butković. Prema izvorima iz HDZ-a, svi sadašnji ministri bit će na listama. S Marijanom Petir još se pregovara. Ona ima ponudu i iz Domovinskog pokreta, piše Jutarnji list.

 

M.M.