Ministar branitelja Tomo Medved komentirao je spajanje resora koje se očekuje u novoj Vladi te istaknuo kako je riječ o "kvalitetnoj kadrovskoj križaljci". Osvrnuo se i na to što su čelnici stranaka koje su ušle u novi saziv Sabora odbili sastanak s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem. 

- Žalosti me da je oporba odbila poziv koji je bio usmjeren na ozbiljan razgovor - kazao je te dodao kako ih je Plenković zvao da čuje njihova promišljanja prvenstveno oko koronakrize, gospodarskih posljedica i obnove Zagreba, piše Dnevnik.hr

Kako je naveo, telefonski poziv je redovna procedura. 

- Bilo je različitih kontakata na čudnim adresama, ovo je bio službeni poziv. To bi bio formalni susret - rekao je Medved i kazao kako bi im na tom sastanku predsjednik vlade predstavio svoje viđenje.  On njihovo odbijanje vidi kao izostanak odgovornosti.

Medved je odgovorio i zašto nije došlo do spajanja ministarstava branitelja i obrane.

- U okviru koncepta preustroja Vlade intenzivno smo pristupili analizi nadležnosti svih resora, tu se tražila funkcionalna povezanost. U ova dva ministarstva su različiti prioriteti - kazao je Medved te dodao kako je MORH-u prioritet modernizacija i međunarodna suradnja dok je Ministarstvu branitelja prioritet pronalazak nestalih i zdravlje branitelja.

On smatra da ne bi mogao voditi oba ministarstva odjednom jer bi to bilo iznimno teško.

Ministar branitelja odgovorio je i na prozivke Domovinskog pokreta. Naime, oni tvrde da je HDZ koalirao sa strankom koju je osnovao ratni zločinac Hadžić.  Ustvrdio je da su u kampanji komunicirali koji su uvjeti za suradnju, za koalicijske sporazume, svjetoazorsko pitanje, rezultat na izborima i program, te je podsjetio na izjavu Miroslava Škore iz 2008. godine, kad je, kaže Medved, podržao HDZ kao najveći koalicijski potencijal.

Na pitanje je li mu ijedan branitelj prigovorio zbog toga što je opet koalirao sa SDSS-om Medved kaže da hrvatski branitelji poštuju manjine i znaju za njihovu ulogu u Domovinskom ratu te je sve na tragu Tuđmana.

- Ne razumijem ovakve odnose, a podsjećamo da je Škoro prije izbora u svoju koaliciju pozvao Lazara Gruića, pa stvara zabunu kod svoga članstva o tome kako se odnosi prema manjinama. HDZ ima ozbiljan, kontinuirani odnos s manjinama u RH i tako će biti i ubuduće - rekao je Medved te zaključio kako očekuje Milorada Pupovca i Borisa Miloševića u Kninu i na Ovčari.

 

M.M.