Nezavisna vijećnica u Gradskom vijeću Rijeke, Ivona Milinović, u nekoliko je navrata, tijekom zasjedanja Vijeća, istaknula da ne može podržati rebalans jer je trebalo kresati programe EPK te odustati od obnove "Galeba". Navela je i da su supružnici zaposlenika gradske uprave dobivali autorske honorare za svečano otvorenje EPK, nakon čega je Obersnel jednostavno "pukao" i divljao po dvorani, javlja Novi list

Gradsko vijeće s 20 glasova za, četiri suzdržana, i dva glasa protiv (Ivona Milinović i Tihomit Čordašev) prihvatilo je prijedlog prvog rebalansa riječkoga proračuna koji će biti manji za 193,2 milijuna kuna u odnosu na plan. Takav rezultat glasanja logičan je s obzirom na gospodarsku krizu zbog pandemije koronavirusa koja nije zaobišla ni gradsku blagajnu, ali sve je ostalo u sjeni incidenta u režiji gradonačelnika Vojka Obersnela koji je verbalno napao Ivonu Milonović, nezavisnu vijećnicu, i to na najgrublji način.

Nakon njegovog divljanja po dvorani, u Centru Zamet zavladala je neugodna tišina, a stvar je spašavao koliko je i kako mogao predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat.

Vijećnica Milinović u nekoliko je navrata u raspravi istaknula da ne može podržati rebalans proračuna zbog toga što je trebalo na rashodovnoj strani kresati programe Europske prijestolnice kulture te odustati od projekta obnove motornog broda “Galeb”.

U nekoliko navrata navela je i da su supružnici zaposlenika gradske uprave dobivali autorske honorare za svečano otvorenje EPK i da je to krajnje dvojbeno. Nakon nekoliko takvih istupa gradonačelnik Vojko Obersnel je jednostavno “pukao”, i ta riječ nije pretjerana, pa joj je s mjesta na kojem sjedi poručio, kako je ustvrdila Milinović, da ne s….

Kada je ona zatražila zaštitu predsjednika Gradskog vijeća, Obersnel se digao i u nekoliko navrata joj poručio da priča gluposti, da je alapača i da vrijeđa sve zaposlenike gradske uprave.

Onda je gradonačelnik urlajući poručio da njega nitko neće izbaciti sa sjednice, da bi baš volio to vidjeti, a sve se to događalo na način da je Milinović stajala za govornicom, a gradonačelnik je napustio svoje mjesto i urlao s partera zametske dvorane.

Na kraju se ipak smirio, sjeo na mjesto, a predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat dodijelio mu je opomenu. Bilo je to u šestom satu sjednice, na točki broj četiri, a nakon toga zbog mučne atmosfrere ubrzo je prihvaćeno ostalih 16 točaka dnevnog reda bez rasprave.

Vedrana Sabljaka (Laburisti) zanimalo je što se događa s “3. majem”, a riječki gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo stanjem u riječkom škveru jer je osiguran posao u sljedećih nekoliko godina.

– Najveći problem su neriješeni vlasnički odnosi jer je “3. maj” još uvijek dio Uljanik grupe. To opterećuje redovno poslovanje i mislim da bi to za vladu trebao biti prioritet jer je razdruživanje od Uljanika preduvjet daljnjeg funkcioniranja, uvjeren je Obersnel.

 

 

M.M.