Andrej Plenković stigao je na Pantovčak gdje mu je predsjednik Republike Zoran Milanović povjeriti mandat za sastavljanje nove Vlade na temelju 76 prikupljenih potpisa.

U pratnji predsjednika HDZ-a bio je njegov predstojnik ureda Zvonimir Frka Petešić, njegova zamjena Tena Mišetić i glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Milanović se nakon davanja mandata obratio prvi.

-Odluku o dodjeli mandata sam uručio u Uredu da izbjegnemo ceremonijalnost. To je komad papira, on je donio potpise. Čestitao sam mu još davnih dana i želim mu sve najbolje. Uočio sam 76 potpisa, nadam se da će svi biti zdravi i veseli i da ćemo moći normalno raditi. U kompliciranim smo vremenima i nadam se da će ova godina završiti kako već završi, a sljedećoj se nadam da će biti godina rasta i poleta - rekao je predsjednik.

Potom se obratio i premijer Andrej Plenković.

-Zahvaljujem na povjerenom mandatu slijedom rezultata izbora za Hrvatski sabor. Zahvaljujem svim našim sugrađanima koji su sudjelovali na izborima, posebice onima koji su nam dali povjerenje da sastavimo parlamentarnu većinu. Ovakav rezultat obvezuje. Pred Hrvatskom je puno zahtjevnih izazova, što ekonomskog i političkog tako i zdravstvenog. Dogovorit ćemo i novu Vladu koju ćemo predstaviti idućeg tjedna - rekao je premijer.

-Ministarstva će biti manja, dakle 16. Imat ćemo četiri potpredsjednika Vlade. Davor Božinović, Zdravko Marić,  Tomo Medved i Boris Milošević.

Od ministarstava ostaju unutarnji poslovi, branitelji, financije, obrana, poljoprivreda, vanjski i europski poslovi, spaja se pravosuđe i uprave, imovina i graditeljstvo se spajaju, rad se spaja s mirovinskim sustavom, kultura dobiva medije, turizam i sport se spajaju, obrazovanje ostaje, gospodarstvo dobiva održivi razvoj dakle energetiku.

Imat ćemo i dalje četiri Središnja državna ureda, novitet je Središnji državni ured za mlade i demografiju - izjavio je premijer.

Plenković je objasnio zašto je smanjio ministarstva.

-Ja sam to najavio već, mislimo da je Vlada jednostavnija za upravljanje, u odnosu na dosadašnjih 20 ministarstava - rekao je Plenković

Potporu Plenkoviću za sastav Vlade dalo je 66 izabranih zastupnika na listi HDZ-a, 8 zastupnika nacionalnih manjina, te po jedan zastupnik HNS-a i Reformista.

Inače, imena novih ministara su uglavnom poznata. Među novim imenima spominju se: Radovan Fuchs, Nikolina Brnjac, Nataša Tramišak i SDSS-ov Boris Milošević. Nikolini Brnjac trebala bi postati nova ministrica turizma, sporta i mladih, Boris Milošević  će biti bit potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava,  Nataša Tramišak će preuzeti ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, dok će Radovan Fuchs biti ministar obrazovanja.

Ranije danas, predsjednik Milanović primio je u svome Uredu na Pantovčaku predsjednika Državnog izbornog povjerenstva RH Đuru Sessu, potpredsjednice DIP-a Vesnu Fabijančić-Križanić i Anu Lovrin te člana DIP-a Slavena Hojskog, a tom prigodom službene rezultate parlamentarnih izbora uručio mu je predsjednik  DIP-a.

Današnjim datumom počinje teći rok za sazivanje prve sjednice novog saziva Hrvatskog sabora. Kako je dosad najavljivano, ona bi se mogla održati 22. srpnja, a do kraja idućeg tjedna Sabor bi i glasovao o novoj vladi.

 

M.M.