U Dalju je danas obilježena 29. godišnjica masakra dvadeset policajaca Policijske postaje Dalj, petnaestorice pripadnika ZNG-a i četiriju pripadnika Civilne zaštite, objavio je HRT.

Program je počeo jutros mimohodom ulicama prema Policijskoj postaji u Dalju. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred Spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima. U crkvi Svetog Josipa služena je misa za poginule, a komemoracija je održana uz poštovanje propisanih epidemioloških mjera i preporuka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

U Dalju je bio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. “Ovdje u Dalju, prije 29 godina, dogodio se jedan od tragičnih, ali i jedan od ponosnih trenutaka čitavog Domovinskog rata u kojemu je svom žestinom na vidjelo izašla upornost i nepokolebljivost onih koji svoju domovinu brane isključivo snagom srca i iskrenoga domoljublja”, kazao je Božinović na komemoraciji.

Rano ujutro 1. kolovoza 1991, srpske snage i JNA napale su policijsku postaju Dalj i tražile predaju policajaca. Nakon višesatne opsade, u kojoj su i tenkovi pucali na zgradu, postaja je zauzeta, a zarobljenici likvidirani i masakrirani: dvadesetorica policajaca, petnaestorica pripadnika Zbora narodne garde i četiri člana Civilne zaštite.

 

M.M.