Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović kazao je u Kninu kako svim hrvatskim ljudima, hrvatskim građanima, vojnicima, braniteljima, ratnim zapovjednicima želi sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

- Čast mi je i posebna prilika govoriti na 25. godišnjici oslobođenja Hrvatske. Jako dugo je razdoblj 25 godina u formiranju jednog čovjeka. Djeca koja su tada rođena, danas su već formirana. U 25 godina odnosi među državama i odnosi u svijetu se mijenjaju i redefiniraju. U ovih 25 godina mi smo odmakli daleko i nismo isto društvo kao što smo bili prije 25 godina. O tome nam svjedoči i govor premijera Plenkovića, kojega toplo pozdravljam i vjerujem da će se pretočiti u stvarnost i kulturu srca, koja će nas obilježavat kao naciju i napredno, otvoreno, građansko, ali i etničko društvo države hrvatskog naroda, kazao je Milanović.

Istaknuo je da je 25 godina "voda duboka te je vrijeme da se u njoj ogledamo i da ne govorimo nužno o zajedništvu, jer ono u demokraciji nije uvijek u potpunosti moguće, ali da budemo zajedno, da se okupimo i razgovaramo o stvarima koje nas spajaju i dijele", kazao je i dodao da je bitno da se o problemima razgovara. 

Potom se u svom govoru osvrnuo "o etapama puta do pobjede i odnosima Hrvat i Srba". Pozivajući se na jednog velikog državnika Milanović je izdvojio četiri segmenta kojima je taj državnik opisao put svoje države do pobjede.

- U ratu je bitna odlučnost, u porazu prkos i otpor, u pobjedi velikodušnost, a u miru dobra volja. To je univerzalno i primijenjivo i za naš put, dodao je Milanović.

Napali su nas oružjem koje smo mi i Slovenci plaćali. Rat nismo htjeli jer ga nitko normalan ne želi. Bili smo zatečeni i suočeni sa situacijom za koju se nitko nije spremao, rekao je.  

 

M.M.