Agencija Standard & Poor's potvrdila je u petak kreditni rejting Hrvatske BBB-/A-3, uz stabilne izglede.

Procjenjuju da će se hrvatsko gospodarstvo smanjiti ove godine za 8%, ublaživši procjenu iz svibnja kada je S&P predvidio 9-postotni pad.

- Pandemija koronavirusa pogađa Hrvatsku ponajprije preko turističkog i ugostiteljskog sektora, a preliminarne informacije pokazuju da bi pad prihoda od turizma mogao biti blaži od 70 posto, procijenjenih u svibnju, ističe S&P.

U 2021. trebalo bi hrvatsko gospodarstvo porasti 5,6% i dosegnuti pretpandemijsku razinu 2022., godinu dana ranije no što je agencija procijenila u svibnju.

- Zadržavanje investicijske razine kreditnog rejtinga potvrđuje da smo krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa dočekali sa stabilnim i otpornim gospodarstvom te da smo donijeli snažne i pravodobne mjere za očuvanje radnih mjesta i oporavak gospodarstva. Novo izvješće S&P-a važna je potvrda povjerenja u nastavak provedbe Vladinih mjera u cilju što bržeg gospodarskog oporavka, koristeći 22 milijarde eura koje smo osigurali iz EU-a u idućih sedam godina, kao i ostvarivanja reformi na putu prema europodručju, istaknuo je premijer Andrej Plenković.

 

M.M.