-Meni je drago da je gospodin Izetbegović otišao kod premijera, kao što mi je bilo drago što je to učinio i Milorad Dodik. Hrvatska ima načina da se na miran i uporan, ako hoćete i bezobrazan način izbori za ono što jednom narodu u BiH pripada. Dosta je bilo džeparenja, izjavio je predsjednik Zoran Milanović.

- Zemlja stagnira i kad mi netko kaže da će BiH ući u NATO - imam problem da u NATO ulazi država koja je tako neusklađena. U ovakvoj situraciji stavljaš na leđa saveznika za kojeg moraš odgovarati, a on obaveze nije u stanju izvršiti. I osobno mi se čini da gospodin Izetbegović više gleda prema Ankari. Ali i Ankara je u NATO-u, barem još uvijek, dodao je.

Novinari su ga pitali za dodatan komentar na reakcije koje je izazvala njegova izjava o Daliji Orešković i Marijani Puljak.

- Nema muškaraca koji se bave naricanjem, samo guslanjem. Narikače su neiskrene. Drago mi je da se javila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Višnja Ljubičić . Kažem joj da nisam nikoga uvrijedio, ali ne može nitko u figurativnom smisli doći s nožem. Imam pravo otići pola koraka dalje, poručio je Milanović.

Osvrnuo se i na izjavu Dalije Orešković da se u Klubu Dragana Kovačevića okupljaju kriminalci i prostitutke. 

- Oni koji su bili tamo su svi osuđeni, a ne znam ni jednu ženu koja se tamo odlazi. Tamo sam otišao između 2017. i 2020. nekoliko puta, tamo sam upoznao Jagodu Buić. To je poznata zagrebačka partijanerica, dvoje akademika, tri starija profesora s ekonomije.. I to su kriminalci?

Ulični govor žene koja skače iz uloge u ulogu, a da ima pravo na zaštitu je licemjerje. 15 godina se bavim ovim načinom života, od toga sam predsjednik stranke bio od 2007. nisam imao problema s ovom vrstom komunikacije da me se optužilo da šikaniram žene. Sve što sam rekao ima nit, logiku i namjeru da upozori. Imamo posla s prevarantima - kazao je Milanović.

Komentirao je i dolazak Mikea Pompeau Hrvatsku.  

- Dolazi probati uvaliti američke avione. Rekao sam da američka roba treba biti prioritet. Sad dolazi kad su otvorene ponude. Po meni s njim ne treba o tome razgovarati, to je vrsta pritiska. Evo njih dva tjedna prije američkih izbora, to je krivo. U idealnim okolnostima američka ponuda bi trebala biti razmatrana, ova odluka će biti politička.

Ponudu su dali Amerikanci, Francuzi, treba vidjeti. Protiv toga sam da se uzimaju avioni od ne članice NATO-a, a u okviru NATO-a došle su dvije ponude, jedna za korištene, druga za potpuno nove avione. Sada je to pitanje cijene i u kojem roku to možemo imati, dvije ili šest godina. Za šest godina će neki piloti otići u mirovinu ili civilnu avijaciju. To je smisao dolaska Pompea - kazao je Milanović.

 

 

M.M.