U organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca 2. bojne 4. brigade ZNG-a Sinj, u subotu, 17. listopada, obilježena je 30. obljetnica osnivanja te prve zračne postrojbe u Republici Hrvatskoj, Samostalnog zrakoplovnog voda.

Svečanosti je započela misom zadušnicom i molitvom u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske za sve branitelje poginule u Domovinsko obrambenom ratu, koju je predvodio sinjski gvardijan fra Ante Čovo.

Nakon misnog slavlja vijenac je položen ispred biste prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, a potom kraj „Spomen obilježja poginulim braniteljima u Domovinskom ratu“, a položili su ih: izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića zapovjednik HRZ-a brigadni general Mihael Križanec u pratnji izaslanika predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića dožupan Luka Brčić, potpredsjednik saborskog Odbora za ratne veterane saborski zastupnik Miro Bulj. Uime županije Splitsko-dalmatinske i jedinica lokalne samouprave Cetinskog kraja županijski pročelnik Damir Gabrić i sinjska gradonačelnica Kristina Križanac, uime priređivača Udruge veterana 4 gardijske brigade predsjednik Neven Bazina uz prvog zapovjednika postrojbe brigadira u miru Matka Raosa. Uime koordinacije braniteljskih udruga Domovinskog rata s cetinskog područja vijenac su položili Darko Bilandžić, Željko Poljak i Dujo Boko. Nakon toga svi sudionici svečanosti pohodili su zaseok Šimci, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće kraj spomenika ‘Slomljeno krilo’, gdje su 26. siječnja 1992. god. poginula petorica pripadnika 2. Samostalnog zrakoplovnog voda Branko Fridel, Boris Kekez, Davor Šabić, Mladen Škalic i Bojan Vojvoda. Tu su vijenac položili i članovi obitelji poginulih zrakoplovaca.

Tijekom tog sjećanja, iznad mjesta pogibije, u letačkoj formaciji mjesto su preletjeli zrakoplovi Aero kluba Sinj odajući tako čast poginulim pripadnicima Samostalnog zrakoplovnog voda (SZV).

Središnji dio svečanosti upriličen je na sinjskom sportskoj zračnoj pisti (Piketu) gdje su članovi Aero klubova Sinj i Split, 17. listopada 1990. osnovali tu postrojbu.

Prigodnim govorima okupljenima su se govorili uime priređivača prvi zapovjednik SZV brigadir u miru Matko Raos, koji se prisjetio tog velikog događaja od prije tri desetljeća, kazavši: „Na ovom drevnom Piketu, u junačkoj Cetinskoj krajini, prije 30 godina u poslijepodnevnim satima sastali smo se da bi pokušali dati svoj doprinos za obranu nam Države Hrvatske. U dogovoru koji smo imali s Ivom Jelićem, Branimirom Petričevićem, Mladenom Bujasom, domoljuba, koji su u tim povijesnim trenucima bili alfa i omega obrane Dalmacije oformili smo zrakoplovnu skupinu koja je rasla kao Samostalni zrakoplovni vod, a kao takvi 28. travnja 1991. godine ušli smo u sastav naše slavne 4. brigade“, te je na kraju naglasio kako je za naoružanje zrakoplova i zrakoplovne skupine bio zadužen Neven Bazina.

Pozdravljajući okupljene, gradonačelnica Sinja Kristina Križanac zahvalila je svima posebno zrakoplovcima koji su dali svoje živote u obrani Hrvatske, navodeći natpis koji je istaknut na spomen ploči na Piketu “Hrvatsko se nebo braniti se mora, iznad brda, ravnica i mora”.

Uime predsjednika Vlade RH i SDŽ govorio je dožupan Luka Brčić, koji je podsjetio na važnost obilježavanja ovakvih događaja, kao trajnog svjedočanstva što se događalo u Domovinskom ratu.

Potom je pozdrave vrhovnog zapovjednika predsjednika RH, Ministra obrane, NGSOSRH okupljenima prenio brigadni general zapovjednik HRZ Mihael Križanec, kazavši: „Ovdje obilježavamo ne samo dan osnutka postrojbe, nego jednu veliku simboliku. Ovdje u junačkom cetinskom kraju stvorena je preteča Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, na što ovaj kraj mora biti ponosan, kao i cijelo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo’, naglasivši kako je ovo prvi slučaj da je čelnik HRZ-a došao na proslavu osnivanja prve zračne postrojbe u Hrvatskoj.“ U svom govoru kratko je podsjetio na tijek daljnjeg oblikovanja i ustrojavanja Hrvatskih zračnih snaga, te najavio njihovo daljnje obnavljanje.

Program su uljepšali padobranci Aero kluba Sinj Nikola Bašić, Mirko Malbaša, Matko Vuković i Zlatko Ugrin koji su na Piketu izveli skokove sa stijegovima Republike Hrvatske, Udruge veterana 4 gardijske brigade 2.bojne Cro angelsi i Grada Sinja. U glazbenom dijelu programu nastupio je Joško Delić Zurzi, a mirozov za polaganje vijenaca svirao je Mladen Poljak.

Podsjetimo se, prije ulaska u sastav 4. brigade ZNG-a pripadnici ovog voda već su 1990. godine započeli s djelovanjima koja će kasnije uroditi ustrojavanjem prve zrakoplovne postrojbe u Domovinskom ratu na području Splita i Sinja. Izvršili su brojne značajne letačke zadaće i sudjelovali su u zauzimanju neprijateljskog naoružanja, opreme i objekata (Luka Ploče, vojarna Vela straža na Šolti te druga djelovanja u Kijevu, Sinju, Stocu i Vrlici.) Iz postrojbe je poginulo pet pripadnika, jedan je nestao u borbama na Kupresu, a dvoje ih je nakon rata preminulo. Samostalni zrakoplovni vod Split, 1993. godine, pripaja se Zrakoplovnoj bazi Divulje i postaju pripadnici, diverzanti u 4 GBR.

D.Z.S.