Bivši saborski zastupnik i pravni stručnjak, koji je pred Međunarodnim sudom u Den Haagu djelovao kao ekspert za hrvatsko nacionalno zakonodavstvo, Pero Kovačević je kazao za portal Direktno kako je očiti cilj donošenja Zakona obeštećenje, odnosno plaćanje odštete koju će moći dobiti i pripadnici srpske nacionalne manjine –civilni stradalnici koji su u vrijeme Domovinskog rata ratnih događaja živjeli na području tzv. Srpske Krajine.

Dodaje da je ovaj zakonski oblik velika zamka za Vladu, za Hrvatsku i Domovinski rat. Smatra da će se donošenjem ovakvog Zakona "baciti ljaga" na karakter i cilj i Domovinskog rata.

"Hrvatska u Domovinskom ratu nije bila agresor i nema odgovornosti za ratnu štetu po općim međunarodnim pravilima, već tu odgovornost ima Srbija", navodi Kovačević. 

Zakonom se predviđa da će se, kako bi se ostvarilo pravo na obeštećenje, morati priložiti medicinsku dokumentacija iz koje će biti vidljivo da su ratni događaji civilima ugrozili zdravlje, ali ističe naš sugovornik, ni na koji način nije konkretno definirano što bi sve ugroza zdravlja mogla obuhvaćati.

Procjenjuje se da je riječ o 8500 do 9000 osoba, od kojih je nešto više od dvije tisuće živjelo na okupiranim područjima. Prema nacrtu, svi na koje se odnosi Zakon moći će ostvariti mjesečnu novčanu naknadu od 114 do 3824 kune.

"Očito je da bi se Zakon jednako tako primjenjivao, ne samo na civile stradale u Domovinskom ratu na strani agresora, već i na pripadnike tzv. "Vojske Republike srpske Krajine". S obzirom na to da Hrvatska nema pune podatke o tome tko je sve u stvari bio pripadnik tih postrojbi, Kovačević smatra da Zakon daje puno prostora za manipulaciju.

Sporan je i sam postupak dobivanja naknade jer, kako kaže naš sugovornik, "ovako kako je Zakon sad sročen, svi koji zatraže naknadu, oni će je u konačnici i dobiti".

Ne znam što je Vladi i kako može ući u tu zamku, pita se Kovačević.

"Mi na ovaj način izjednačavamo žrtvu i agresora, posredno nagrađujemo agresora i upadamo u minu i zamku agresora koja kaže da je Domovinski rat u Hrvatskoj bio građanski rat. Ovo su teške implikacije i dovodimo sami sebe u dosta nezgodnu pravnu situaciju, a to može dosta otežati pitanje traženja i obeštećenja naših logoraša, koji su pokrenuli postupak obeštećenja naknade štete pred redovnim sudovima u Srbiji za vrijeme provedeno u logorima na području Srbije", kazao je i nastavio: 

"To je bio pravedan i opravdan rat, prema tome Plenkovićeva Vlada je izabrala najgori model. Ako ima obvezu koju su dogovorili s koalicijskim partnerom SDSS-om i želi pomoći njihovim žrtvama stradalima od strane agresora u Domovinskom ratu, to bi trebalo ići u poseban zakon koji bismo mogli nazvati Zakon o socijalnoj pomoći stradalnicima u Domovinskom ratu koji su bili na strani agresora", mišljenja je pravnik koji od Vlade zahtjeva da povuku iz procedure ovaj "sporni Zakon". 

Osim toga, dodaje da bi financijski teret te pomoći trebala podnijeti Srbija kroz postupak naplate ratne štete.

Ovako impliciramo odgovornost Hrvatske, kaže Kovačević: "Hrvatska nije agresor i nema obvezu plaćati ratnu odštetu nikome s agresorske strane u Domovinskom ratu".

M.M.