U 66. godini noćas je u Kliničkoj bolnici Sveti Duh umro zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Bandiću je, prema neslužbenim informacijama, pozlilo oko ponoći. Brzo je došla hitna pomoć koja mu je pokušala pomoći, ali neuspješno. Prebačen je u bolnicu gdje su ga još jednom pokušali reanimirati, ali nisu uspjeli te su konstatirali da je umro od posljedica srčanog udara.

Zasad nema službenih informacija ravnatelja bolnice ili liječnika. Zagrebački gradonačelnik imao je niz zdravstvenih problema, a u utorak je trebao ići na operaciju glasnica.

Milan Bandić je u danima prije iznenadne smrti obavljao svoje obaveze uobičajenim ritmom, od jutra do mraka. Već je bio debelo bio u predizbornoj kampanji pa se u svom stilu pojavljivao na svim važnijim događanjima. U četvrtak je bio je na pogrebu rukometne legende Zlatka Saračevića a u petak je obišao Peščenicu.

Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević u emotivnom obraćanju javnosti izrazila je sućut obitelji i najavila kako je oformljen odbor za organizaciju ispraćaja Bandića te će više informacija iznijeti tijekom dana.

Milan Bandić rođen je 22. studenog 1955. u Mamićima Donjim, zaseoku Cerov Dolac, kod Gruda, BiH. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Grudama. U lipnju 1974. Dolazi u Zagreb te se upisuje na Fakultet političkih znanosti. Studirao je Općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu.

U Savez komunista učlanio se početkom osamdesetih. Nakon završetka fakulteta otišao je na odsluženje vojnog roka. Po povratku, prvi posao je dobio u tvrtki „Ledo“. 1983. prelazi u Općinski komitet Saveza komunista Peščenice, gdje je radio kao stručno-politički radnik za ONO i DSZ, što jue bio I početak njegove političke karijere.

Od 1995. do 2000. bio je vijećnik u Skupštini Grada Zagreba, od 2000. zastupnik u Zastupničkom domu hrvatskog Sabora, potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Godine 2000. u trećem mandatu izabran je za vijećnika Skupštine Grada Zagreba, a 31. svibnja te godine na sjednici Skupštine Grada Zagreba izabran je za gradonačelnika Grada Zagreba. Na tu dužnost stupio je 2. lipnja 2000. godine te je ponovno izabran izabran 20. lipnja 2001. godine.

U travnju 2002. izabran je za zamjenika gradonačelnice Grada Zagreba.

Po treći puta je postao  zagrebački gradonačelnik u lipnju 2005. godine, a 31. svibnja 2009. na neposrednim izborima izabran je po četvrti put za gradonačelnika.

U lipnju 2013. na neposrednim izborima (drugi krug) kao neovisni kandidat (kandidat grupe birača), po peti puta izabran je za gradonačelnika Zagreba, a njegova lista, pojedinačno gledajući, osvojila najviše mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

U lipnju 2017. je na neposrednim izborima (drugi krug) kao kandidat stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, po šesti puta izabran za gradonačelnika Zagreba, a Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, osvojila je najveći broj mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

 

M.M.