Premijer Hrvatske Andrej Plenković otkrio je koji će se simboli naći na budućim novčanicama eura. Upitan može li otkriti koji hrvatski simboli će biti kovanicama eura, premijer se malo dvoumio hoće li odgovoriti ili ne, ali na kraju je ipak otkrio.

"Prije toga samo bih rekao da ćemo učiniti sve da ispunimo kriterije da uđemo u eurozonu 2023. Svaka zemlja ima mogućnost na jednoj strani kovanice da ima neki nacionalni motiv, pa tako i mi", rekao je Plenković.

"Iskristalisali su se sljedeći prijedlozi: šahovnica, karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica. To bi otprilike bio koncept. Šahovnica kao podloga, a onda bi išlo redom - karta Hrvatske na 2 eura, kuna na 1 euro, na 50, 20 i 10 centi Tesla i na 5, 2 i 1 cent glagoljica", rekao je Plenković.

"Nikola Tesla je došao na osnovu internet ankete kao najpoželjniji. Izbacio je Dubrovnik i ušao u petorku", naveo je, prenose hrvatski mediji.

Nije se dugo čekalo na reakciju iz Srbije. Narodna banka Srbije optužuje Zagreb da ‘prisvaja srpsko kulturno dobro’. A kako je se Srbija odnosila prema Tesli svjedoči ovaj novinski članak iz srpskih novina iz tog vremena. Suvišno je išta reći.

 

Nikola Šimić Tonin