Predsjednik SDP-a Peđa Grbin namjerava od Predsjedništva tražiti raspuštanje Kluba zastupnika ne bude kli iz Kluba mogao izbaciti četvero SDP-ovaca kojima je nakon raspuštanja zagrebačke i slavonskobrodske organizacije uskraćena članska iskaznica, piše u utorak Jutarnji list.

Grbin iz saborskog kluba želi izbaciti bivšeg ministra zdravstva Rajka Ostojića, Zvanu Brumnića i Nikšu Vukasa, glavne tajnike stranke u predsjedničkom mandatu Davora Bernardića te zastupnicu iz Slavonskog Broda, Marinu Opačak Bilić.

Predsjednik SDP-a ujedno je i predsjednik Kluba zastupnika, ali u njemu nema većinu jer prevladavaju zastupnici izabrani s lista koje je formirao njegov prethodnik Bernardić.

Kad je postao predsjednik stranke, želio je u Klubu zastupnika provesti neke kadrovske promjene. S dužnosti predsjednice saborskog Odbora za zdravstvo želio je ukloniti slabo vidljivu i u javnosti neprepoznatu Renatu Sabljar-Dračevac i na to mjesto postaviti političku tajnicu SDP-a, načelnicu Omišlja, Mirelu Ahmetović, te provesti još neke kadrovske promjene poput smjene na čelu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost koji vodi Nikša Vukas, ali mu to nije prošlo.

No, većina članova Kluba zastupnika SDP-a odbila je taj prijedlog.

Kako pišeJutarnji, većina koju Bernardić ima u Klubu već je najavila da će nadglasati Grbinovu struju i izbačenu četvorku zadržati u Klubu SDP-a, gdje bi nastavili raditi kao neovisni zastupnici.

Kada bi se to dogodilo, za Grbina bi to bio potpuni poraz i blokada jer, osim što bi i dalje bili članovi Kluba i glasali o njegovim prijedlozima, izbačeni SDP-ovci obnašali bi i neke od najvažnijih funkcija u Saboru koje pripadaju oporbi.

 

M.M.