Publicist i vodeći hrvatski istraživač udbaških zločina Bože Vukušić, u javnosti je još početkom godine potvrdio kako posjeduje dokaze za 10.000 suradnika UDBA-e te da će ih uskoro početi objavljivati. Vukušić je istaknuo kako neće biti riječi o običnom registru, koji bi sadržavao samo imena, prezimena i osnovne identifikacijske podatke.

"Dakle, 'Registar suradnika UDBA-e' sadržavat će popis suradnika svih jugoslavenskih tajnih službi, za koje postoje osobni podaci i materijalni dokazi (razni dokumenti). Podloga za 'Registar' jest više milijuna stranica dokumentarne građe iz arhiva navedenih službi u Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu i Beogradu.

Za potrebe objave 'Registra' bit će pokrenuta posebna web-stranica, a podaci će se objavljivati sukcesivno, odnosno po određenim cjelinama. Početak objave planiran je za otprilike mjesec i pol dana, a trajao bi do dvije godine (toliko bi najduže trebala trajati obrada cjelokupne građe)",rekao je Vukušić tada.

Vukušić je krajem studenog 2021. ispunio svoje najave te obavijestio javnost: "Web stranica Hrvatskog križnog puta, nakon dosta truda i poteškoća, napokon je svima dostupna", poručio je te dodao kako objavljuje prvu tranšu u Registru suradnika UDBA-e.

Podsjetimo, Hrvatski križni put od samog je svog osnutka – samostalno ili u suradnji s drugim udrugama – bio organizator ili suorganizator više komemoracija žrtvama Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda te represivnog djelovanja jugoslavenskog komunističkog režima od 1945. do 1990. u Republici Hrvatskoj, BiH, Sloveniji i Austriji.

Aktualni presjednik HKP-a Vice Vukojević bio je prvi dužnosnik Republike Hrvatske koji je položio vijenac na Bleiburškom polju. Također, inicijator pokroviteljstva Hrvatskog sabora nad bleiburškom komemoracijom. Glavni tajnik HKP-a Bože Vukušić više od dvadeset godina koordinator je priprema i provedbe komemoracije na Bleiburškom polju. Od osnivačkog Sabora HKP-a 2004. godine, vodstvo Udruge sudjeluje na komemoracijama žrtvama Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda:

- u Bleiburgu u Austriji
- u Teznom kod Maribora, kod Hude jame i na Kočevskom rogu u Sloveniji
- na Bilama i na Radimlji kod Stoca u BiH,
- na Macelju, Mirogoju, Udbini, kod Jazovke, u šumi Lug kod Bjelovara…

Vodstvo HKP-a polagalo je vijence i za žrtve komunističkih logora Stara Gradiška, Goli otok i Sveti Grgur, ali i ratnog i poratnog logora Jasenovac.

Također, HKP je suorganizator komemoracija za žrtve Akcije Feniks '72 te sudjeluje u podizanju spomenika u njihov spomen.

M.M.