Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović poručio je u subotu da Bosne i Hercegovine nema bez hrvatskog naroda u toj zemlji te upozorio kako su Hrvati izloženi pokušaju majorizacije i da su na to su morali odgovoriti.

"Danas moramo vrlo jasno kazati da Bosne i Hercegovine nema bez hrvatskog naroda u BiH, jedinog koji okuplja ono što je danas potpuno razlučeno u BiH. Jedini koji zagovara euroatlanski put u BiH, jedini koji snažno, otvoreno, vrlo glasno i nedvosmisleno slijedi sve standarde EU i ono što je dogovoreno zagovara i naša sestrinska stranka - hrvatski HDZ", rekao je Čović u pozdravnom govoru na 19. Općem saboru HDZ-a.

Upozorio je da danas u Bosni i Hercegovini ne funkcionira ni Predsjedništvo BiH, u kojem sjede dva Bošnjačka člana, ne funkcionira ni Vijeće ministara kao ni Parlamentarna  skupština BiH.

"To je iskušenje koje nismo imali od Daytona, od 1995. godine, od Domovinskog rata na ovakvoj razini", rekao je Čović te upozorio da su posebno Hrvati, njih nešto više od 15 posto, izloženi pokušaju majorizacije, a na to su, kaže, morali odgovoriti organiziranjem Hrvatskog narodnog sabora BiH.

"Hrvatski narodni sabor BiH, na čelu s HDZ BiH, želi vrlo jasno odgovoriti na ključne izazove i pitanja. Na izvanrednom saboru početkom godine poslali smo jasan odgovor da želimo institucionalno i prostorno reorganizirati BiH, ali sukladno Ustavu BiH", kazao je.

Čović je naglasio da u institucionalnom reorganiziranju BiH treba ugraditi i odluke Ustavnog suda BiH o potpunoj ustavnoj ravnopravnosti tri konstitutivnog naroda te izrazio nadu da će i u dogovoru s premijerom i predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem iznaći rješenja za koja nitko neće moći reći da su protuustavna, antidaytonska ili anticivilizacijska. 

Naveo je i da je sada vrijeme kada se pripremaju za opće izbore u BiH u ambijentu kada u zadnje dvije godine nisu uspjeli promijeniti izborno zakonodavstvo u BiH.

"Organizirali smo se i dobit ćemo izbore. Ne sumnjajte da će hrvatski narod uvjerljivo, kroz Hrvatski narodni sabor i 12 stranaka na jednoj od lista na kojoj zajedno nastupaju - uvjerljivo dobiti izbore u BiH. Dobit će ih na način da djelujemo zajedno", istaknuo je.

M.M.